Raed Arafat: În mall-uri se intră fără certificat verde doar pentru vaccinare sau servicii publice. În școlile private: prezența fizică este interzisă, nimeni nu-i oprește să facă online

25 octombrie 2021, 13:07

Guvernul a uitat de mall-uri și hoteluri când a publicat, la sfârșitul săptămânii trecute, hotărârea prin care a impus noi măsuri anti-COVID valabile de luni, 25 octombrie. Și a fost nevoie de noi decizii oficiale pentru rectificarea erorilor. Astfel că abia acum a devenit obligatoriu certificatul verde pentru accesul în centrele comerciale și alte magazine nealimentare, dar și în unitățile de cazare. A fost vorba despre unele neînțelegeri juridice, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Se va putea intra fără certificat verde la un centru de vaccinare dintr-un mall sau dacă există servicii publice administrative, precum pașapoartele. Se poate intra cu test valabil și cu dovada programării, a explicat Raed Arafat.

În privința școlilor private, șeful DSU a explicat că acestea au dreptul să țină cursuri online, dar este interzisă prezența fizică.

Nu există ”mall” în legislație, există centre comerciale și parcuri comerciale

Între Hotărârea CNSU de săptămâna trecută și și HG care s-a emis au fost unele diferențe care pot să spun că au fost pe baza unor neînțelegeri juridice și modul în care s-au translatat unele măsuri nu a fost foarte clar, plus că am mai sesizat anumite chestii care trebuie să fie clarificate astfel: în centrele comerciale – nu veți găsi cuvântul mall nicăieri, pentru că nu este o definiție juridică. Nu există ”mall” în legislație, există centre comerciale și parcuri comerciale (…) Au existat și în hotărârea trecută, a explicat Raed Arafat.

Se va permite accesul fără certificat verde în centrele şi parcurile comerciale doar persoanelor care merg la centrul de vaccinare

A fost corectată această situație, a fost clarificată astfel: la mall-uri, la intrare, la centrele comerciale, este obligatoriu verificarea certificatului verde, vaccinat sau trecut prin boală, se va permite accesul prin excepţie în centrele şi parcurile comerciale a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin şi numai dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate prin intrare, deplasare şi ieşire din mall. Adică se va putea intra la un centru de vaccinare, dar trebuie organizat astfel, se intră se vaccinează, se iese din mall”, a declarat Raed Arafat.

O alta excepție de intrare la mall – accesul la serviciile publice

Mai este o excepție pentru centrele, mall-urile care au în ele serviciile publice de administrative, spre exemplu pașapoartele. Acolo se poate intra cu test valabil și cu dovada programării la centrul de pașapoarte.

La magazinele alimentare din afara mall-urilor se poate intra doar cu mască

Referitor la accesul la alte magazine, cu excepția celor alimentare (…) în mall la magazinele alimentare se va putea intra doar pe baza certificatului verde – vaccinat sau trecut prin boală, la magazinele alimentare din afara mall-urilor se poate intra doar cu mască și respectând regulile sanitare, la orice magazin sau operator economic care comercializează alte produse, aici exceptând farmaciile, acolo se intră cu certificatul verde, a mai spus șeful DSU.

Cazarea în pensiuni sau hoteluri, doar cu certificat verde

La lângă acest lucru activitatea de cazare în structurile de primire turistică va fi permisă doar persoanelor care au certificat verde – vaccinat sau trecut prin boală, a arătat Raed Arafat.

În școlile private: prezența fizică este interzisă, nimeni nu-i oprește să facă online

În privința școlilor private, șeful DSU a spus că H.G. prevede acum că activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie inclusiv în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în registrul special al organizațiilor furnizoare de educație. Prezența fizică este interzisă, nimeni nu-i oprește să facă online.

Accesul în instituțiile publice

Din punct de vedere al accesului la instituțiile publice, au fost prevăzute unele excepții, pensionarii care trebuie să ridice pensia, cei care merg pentru prestații sociale -alocații de copii. Pe partea de justiție sunt excepțiile necesare astfel încat actul de justiție și de ordine publică poate să se desfășoare normal, a mai explicat Raed Arafat.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de luni o nouă hotărâre prin care stabileşte o serie de excepţii privind accesul persoanelor nevaccinate în instituţii publice sau centrele comerciale.

Hotărârea numărul 94 din 25.10.2021

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 25 octombrie 2021, Hotărârea numărul 94 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19_ prin care se propune:

-accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepția unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor;

-exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii:

a)participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;

b)participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;

c)persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;

d)persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

-exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile pentru:

a)persoanele care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic;

b)persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului.

Hotărârea de Guvern 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite