Băuturile energizante, efecte devastatoare asupra sănătății. Consumul frecvent poate duce la afecțiuni cardiace, gastrite, scăderea capacităților neuro-cognitive

9 august 2022, 12:01

Radu Țincu, medic primar terapie intensivă – toxicologie, atrage atenția că aceste băuturi activează procesele organismului într-un mod nefiziologic. Consumul pe termen lung al acestor produse de către copii poate duce la modificări în dezvoltarea creierului.

Aceste băuturi pot duce la accelerarea ritmului inimii, fapt care va duce la o stare de oboseală generalizată a organismului.

Scăderea capacității de concentrare, după eliminarea din organism a substanței, tulburări de atenție, tulburări de memorie mai ales în rândul adolescenților, acestea sunt alte efecte negative pe care le poate genera consumul unor astfel de băuturi.

Unele dintre substanțele componente pot duce la gastrite, din cauza conținutului acid, dar și la aritmii, induse de suprastimularea cardiacă.

Starea de epuizare psihică și fizică pe care o induc aceste băuturi pot duce, în timp, la o scădere  a capacităților neuro-cognitive, avertizează medicul Radu Țincu. Mnulți tineri îți inversează ritmul de somn cu starea de veghe, în loc să doarmă noaptea, dorm ziua.

Recomandat ar fi ca aceste băuturi să nu fie consumate deloc înainte de finalizarea dezvoltării sistemului nervos central, după vârsta de 18 ani. Asocierea lor cu alcoolul și tutunul predispune la apariția unor efecte grave.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite