RADU CRĂCIUN, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România: Niciun moment nu s-a pus problema că banii au dispărut din fondul de pensii private

Ionut Gheorghe și Radu Crăciun
Ionut Gheorghe și Radu Crăciun
18 august 2022, 22:12

”Din păcate s-a preferat senzaționalul și ca senzaționalul să nu fie contrazis au fost preferați comentatori care să-l confirme, nu să-l infirme. Niciun moment nu s-a pus problema că banii au dispărut din fondul de pensii private. În momentul în care valoarea locuinței tale crește sau scade nu înseamnă că cineva îți ia sau îți bagă bani în casă. Este vorba de o sumă investită care evoluează în funcție de piață. Același lucru s-a întâmplat și în cazul fondurilor de pensii private, nu a luat nimeni bani de acolo, cum nici nu i-a adus, pur și simplu reflectă evoluția piețelor financiare”, a afirmat Radu Crăciun la TVR INFO.

Acesta a explicat că în cei 14 ani de când există pilonul 2 de pensii au mai existat momente de volatilitate, iar sumele din aceste fonduri au scăzut.
”Au mai fost cel puțin alte două momente de volatilitate, unul este cel din 2018 – când a fost emisă ordonanță care defavoriza clar sistemul de pensii private, se punea chiar problema desființării tuturor activelor și atunci Bursa de la București a reacționat negativ și asta s-a reflectat și în evoluția fondurilor. Al doilea episod este cel al pandemiei – știm că a avut un impact dramatic asupra economiilor din întreaga lume și piețele financiare au reacționat. Ultimul episod este cel din acest an”, a susținut președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Radu Crăciun a punctat că ”volatilitatea piețelor rămâne, este intrinsecă, și este posibil și în viitor să fim martorii unor astfel de evoluții pe care trebuie să le tratăm rațional și nu emoțional”, subliniind însă că randamentul anul pentru aceste fonduri a atins 7,4%.
”Media anulă a randamentului investițional în cei 14 ani a fost 7,4%/an, inclusiv ținând cont de scăderile de anul acesta. Asta răspunde cumva și celor care se întreabă: domnule, dar de ce să accept eu volatilitatea asta? De ce nu investiți în niște active care care să ne dea o variație liniară? Singurele active care au astfel de performanțe sunt depozitele bancare. Dacă am investi banii în depozitele bancare cu siguranță că nici randamentul nu ar mai fi de 7,4%/an”, a declarat Crăciun.

Aproape 1 miliard de lei au fost virați în conturile românilor care beneficiază de pensie, potrivit lui Radu Crăciun.
”Plățile din pilonul 2 pe care le-am făcut până în momentul de față sunt de aproape un miliard de lei, mai precis 900 de milioane de lei. (…) Sumele totale acumulate până acum sunt în valoare de 92 de miliarde de lei, iar din acestea 74% reprezintă contribuțiile, iar diferența este randamentul investițional care s-a obținut în toată această perioadă”, a declarat Crăciun în cadrul emisiunii ”Banii, azi”.
Cât despre întâlnirile pe care reprezentanții companiilor care administrează fondurile din pilonul 2 le au cu decidenții guvernamentali, Radu Crăciun a amintit că a existat o discuție în Parlament ”acum câteva luni” și a subliniat că ”sunt o serie de teme unde ar fi util un dialog”.
(w620) Ionut Gheo
”Am avut acum câteva luni o invitație în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților în care am prezentat explicația acestor variații pentru că și domnii deputați voiau să înțeleagă despre ce este vorba. Nu am avut însă nicio întâlnire pe tema fiscalității, a impozitării dividendelor. Din punctul nostru de vedere este o problemă pentru că riscă dubla impozitare a participanților sau altor elemente de creșterea deductibilității pe pilonul 3, lipsa de deductibilitate pentru pensiile ocupaților. Sunt o serie de teme unde cred că ar fi util să avem un dialog”, a conchis Crăciun în dezbaterea cu Ionuț Gheorghe.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă