RADAR GEOPOLITIC

Radu Carp: Republica Moldova este cea mai pregătită pentru aderarea la UE. Discursul Maiei Sandu în Parlamentul European a fost unul remarcabil

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu și profesorul universitar Radu Carp cred că, dintre cele trei țări care au cerut statutul de țară candidată la Uniunea Europeană după invadarea Ucrainei de către Rusia - Republica Moldova, Georgia și Ucraina - Republica Moldova este cea mai calificată și mai bine pregătită pentru aderare. Declarațiile au fost făcute în direct la emisiunea Radar Geopolitic de la TVR1.

19 Mai 2022, 16:57 (actualizat 19 Mai 2022, 18:42) Știrile TVR |

Profesorul universitar Radu Carp spune că Republica Moldova pare a fi, dintre cele trei țări care vor să adere la UE,  cea mai bine pregătită pentru aderare, inclusiv  din punct de vedere politic, datorită consensului care există la Chișinău.

"La Chișinău, în sfârșit, există un consens politic privind candidatura la Uniunea Europeană și există un guvern determinat să facă reformele necesare integrării europene. În paralel cu discursul din PE, ministrul de Interne, Ana Revenco, a fost la București pentru a discuta cu omologul său, cu autoritățile române, cele mai bune modalități de cooperare. Este, la fel ca și Maia Sandu, o persoană venită din societatea civilă, o persoană cu foarte bune intenții și o persoană cu rezultate.  [...] Este o guvernare pregătită pentru a face față următoarelor luni, care vor fi dificile", a declarat Carp.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu spune că procesul de aderare "va fi în ritm accelerat, dar va respecta termenul standard de 18 luni."

"În mod clar, atât Ucraina, cât și Republica Moldova și Georgia trebuie să beneficieze de un statut special în cadrul acestui dialog. Trebuie să se sprijine reciproc - din acest punct de vedere aș îndemna Kievul să reevalueze ideea că trenul de mare viteză numit Ucraina va merge spre Uniunea Europeană mult mai eficient decât Republica Moldova și Georgia. [...]   Sper ca doamna președintă Maia Sandu să clarifice cu președintele Macron elementele în legătură cu eventualele modificări ale tratatelor constitutive, așa cum Franța a anunțat în urmă cu o săptămână și care, după părerea mea, nu sunt benefice unei integrări rapide dinspre Răsărit", e de părere fostul ministru de Externe.

Și Diaconescu crede că Republica Moldova este cea mai calificată dintre cele trei țări candidate să adere la Uniunea Europeană: "Sunt absolut convins că Republica Moldova, din punctul de vedere al criteriilor tratatelor constitutive ale UE, se califică prima, ca fiind cea mai adecvată parteneră a Uniunii Europene. De altfel, Republica Moldova din 2014, după încheierea Parteneriatului Estic a avut acest statut, a fost considerată, între cele 6 partenere în acel moment, ca fiind cea mai calificată sub raportul corespondenței cu valorile europene."

Despre discursul Maiei Sandu în Parlamentul European, Radu Carp crede că a fost un unul remarcabil, "și din punct de vedere retoric, dar și din punct de vedere al substanței."

"Maia Sandu, la sfârșit, a spus un lucru care poate părea oarecum de nediscutat - există un consens european - faptul că Ucraina este recunoscută în granițele sale, că Donbasul și Crimeea aparțin Ucrainei. Dar, în momentul în care un președinte al unui stat care se învecinează cu Ucraina face aceste afirmații, este un gest de curaj. Și aplauzele au venit să confirme faptul că a fost un gest de curaj și, în egală măsură, și de eleganță", apreciază spune profesorul universitar.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 34°C
IASI 34°C 32°C
CLUJ 33°C 34°C
CONSTANTA 27°C 27°C
CRAIOVA 34°C 33°C
BRASOV 29°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI