Radiotelescopul LOFAR a descoperit zeci de mii de galaxii care sunt pepiniere de stele

Stele galaxie cer
Stele galaxie cer
7 aprilie 2021, 15:03

Este vorba despre cea de-a doua serie de date ştiinţifice furnizate de LOFAR, o reţea compusă din aproximativ 70.000 de antene repartizate în zece ţări din Europa. Acestea observă particule care circulă în spaţiu cu o viteză apropiată de cea a luminii, accelerate de diverse evenimente cosmice, precum explozii ale unor stele, coliziuni între roiuri galactice şi activităţi ale unor găuri negre.

Acele particule ajung până la distanţe şi, deci, până la vârste la care Universul era încă „tânăr”. LOFAR izolează semnale emise de cele mai îndepărtate obiecte cosmice detectate, când Universul avea doar un miliard de ani.

În prezent, vârsta Universului a fost estimată la 13,8 miliarde de ani.

Nucleul ştiinţific al proiectului este acela de a studia formarea galaxiilor şi funcţionarea găurilor negre din centrele lor„, a explicat pentru AFP astronomul Cyril Tasse, care lucrează la Observatorul Paris-PSL.

El este unul dintre autorii celor 14 studii dedicate datelor inedite furnizate de LOFAR, centralizate şi prezentate într-un număr special al revistei Astronomy & Astrophysics, publicat miercuri.

Telescopul LOFAR s-a concentrat pe un câmp larg de pe cerul septentrional, alocându-i un tip de expunere de 10 ori mai îndelungat decât acela care i-a permis să furnizeze prima sa hartă cosmică, în 2019.

Acest fapt ne oferă rezultate mult mai fine, ca o fotografie făcută în întuneric, unde, cu cât fotografiezi mai mult timp, cu atât poţi să distingi mai bine lucruri greu de văzut„, a precizat Cyril Tasse.

La aproximativ 3 miliarde de ani după Big Bang, „a existat un veritabil foc de artificii”, cu „un vârf de formare stelară şi de activitate a găurilor negre” în tinerele galaxii, a explicat specialistul francez.

LOFAR foloseşte metoda observaţiei indirecte, detectând radiaţia cosmică – energia degajată de o galaxie – care este accelerată de către supernove, stele care explodează în timp ce mor.

„Când o galaxie formează stele, multe alte stele explodează în acelaşi timp, ceea ce accelerează particulele cu energie foarte mare, iar galaxiile încep să strălucească” în acea gamă de unde radio observată de LOFAR, a explicat astronomul francez.

Aceste date ştiinţifice, completate de cele culese prin alte metode de observare a boltei cereşti – optice sau în gamele de raze X şi infraroşii – îi vor ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine evoluţia Universului. Ei aşteaptă totodată lansarea unor noi instrumente radio pentru a ajunge şi mai departe înapoi în timp cu activităţile lor de observare ce vizează prima tinereţe a Universului.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite