RADET pierde două mii de tone de apă fierbinte PE ORĂ! Cât ne costă pierderile dintr-o zi întreagă

9 ianuarie 2019, 21:02

Cel care a adus recent în discuție pierderile pe care le are RADET este consilierul general PNL Ciprian Ciucu. A postat pe o rețea de socializare o imagine cu graficele pierderilor.

Este vorba de 2.000 de tone de apă pe oră care se pierd. Deci sunt pompați suplimentar în rețea pentru a menține presiunea„, subliniază Ciucu.

Contactați telefonic, reprezentanții RADET ne-au confirmat că, în acest moment, pierderile din rețea sunt de peste 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră, însă au refuzat să ne dea detalii despre cauzele și costurile acestora.

În lipsa datelor oficiale, specialiștii în energie ne-au ajutat să ne facem o părere despre costul pierderilor.

Tudor Popescu, specialist în energie: „2.000 de tone care pierd 75 de grade, pierd de fapt 150 de GCal pe oră. Asta înseamnă 33.000 de lei pe oră la preţul de 220 de lei GCal, ceea ce conduce la 800.000 de lei pe zi”.

Este echivalentul a 170.000 de euro, pierderi pe zi.

„Pierderile sunt în preţul GCal. Sunt plătite de noi toţi, pe de o parte la casierie, iar jumătatea cealaltă, că ştiţi foarte bine că GCal în Bucureşti este subvenţionată, este plătită tot de noi, prin subvenţia acordată de Primăria Capitalei”, a explicat Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”.

Ce s-ar fi putut face pentru a nu se ajunge aici?

„Controlat rețeaua, luat măsuri din timp acolo unde există probabilitate şi risc de accidente majore, făcute eventual niște bypass-uri de siguranță”, atrage atenția Ionuț Purica, specialist în energie al Academiei Române.

În prezent, RADET furnizează energie termică pentru 560.000 de apartamente, în care trăiesc peste 1.200.000 de locuitori, precum și pentru aproape 5.000 de institutii.

Peste trei sferturi din conducte au o vechime de aproape 40 de ani.

Regia se află în insolvenţă din 2016.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite