RADET intră în faliment – decizie definitivă a Curții de Apel București. Gabriela Firea: Bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură

11 noiembrie 2019, 13:45

„Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală. O eventuală lichidare a Radet nu înseamnă dispariţia sistemului de termoficare, pentru că activitatea Regiei va fi preluată de compania municipală Termoenergetica”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Cu acest mesaj, primarul Capitalei, Gabriela Firea, le-a dat asigurări bucureştenilor că vor avea apă caldă şi căldură, indiferent care va fi decizia instanţei. La scurt după acest anunţ, a venit şi hotărârea Curţii de Apel Bucureşti – falimentul Radet, decizie definitivă.

„În momentul în care discutăm, ne pregătim de punerea în aplicare a planului B. Plan B care înseamnă trecerea acestei activităţi ca serviciu public de la Radet către Termoenergetica, împreună cu serviciul public, adică distribuţia de agent termic către populaţie. Vor trece la Termoenergetica şi toţi angajaţii pe care îi are în momentul de faţă Radet”, a declarat administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Pipera.

Gabriela Firea spune că deşi primăria Capitalei a preluat Radet în 2016, în insolvenţă, consilierii generali au acceptat abia la începutul acestui an o soluţie de reorganizare a regiei, şi anume înfiinţarea Companiei Municipale Termoenergetica.

Între timp, reprezentanţii ELCEN dau şi ei asigurări.

„ELCEN are capacitatea şi disponibilitatea de a asigura furnizarea agentului termic şi a apei calde în sezonul de iarnă, atât timp cât va exista garanţia achitării serviciilor prestate. (…) Aşteptăm asumarea de către Primăria Capitalei a responsabilităţii asigurării continuităţii serviciului public de furnizare a energiei termice şi a apei calde”, a transmis ELCEN.

Cât despre datoria Radet către Elcen, aceasta se ridică la aproape 4 miliarde de lei.

„Nu sunt bani. Am făcut o evaluare când am făcut planul de reorganizare şi mi-a reieşit că din creanţa de 3,7 miliarde de lei pe care o are de recuperat Elcen de la Radet, se va putea recupera un maxim de 1,0001%. Reţineţi cifra! Şi asta în decurs de doi ani de zile de acum încolo”, spune administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Pipera.

În ultima perioadă, nemulţumirile bucureştenilor la adresa Radet au curs în valuri. Oamenii au ieşit chiar şi în stradă ca să ceară apă caldă şi căldură.

Potrivit unei analize Frames, mai mult de 80% din conductele termice ale Radet au o vechime de peste 25 de ani şi ar fi trebuit înlocuite acum zece ani.

Iarna trecută Au fost înregistrate peste 3.500 de avarii, potrivit aceleiaşi analize. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Curtea de Apel București a respins apelurile din dosar și a menținut decizia din primă instanță a Tribunalului București privind intrarea în faliment a RADET.

 

Înainte de a fi pronunțată soluția, primarul Gabriela Firea a precizat că, indiferent dacă instanța decide sau nu falimentul RADET, bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură, deoarece Primăria a luat măsuri pentru a putea furniza agent termic.

Lichidarea RADET nu înseamnă dispariția sistemului de termoficare, a spus Firea.

“Indiferent de sentința de astăzi (luni, n.r.), bucureștenii vor avea în continuare apă caldă și căldură. Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală. Fac precizarea că o eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariția sistemului de termoficare, pentru că activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica. Reamintesc bucureștenilor că am preluat RADET, în 2016, în insolvență de facto, și că am solicitat în repetate rânduri acordul consilierilor generali pentru o soluție de reorganizare a activității acestei regii, însă abia în luna februarie, în acest an, a fost acceptată soluția înființării Companiei Municipale Termoenergetica”, a declarat primarul general Gabriela Firea, într-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă