Radarele fixe ar putea reveni de anul viitor şi pe șoselele din România. Noul sistem a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență

Radare fixe - o cerință europeană care ar trebui să descurajeze comportamentul agresiv al șoferilor. Radarele fixe nu au mai fost folosite la noi de peste 13 ani, iar România a ajuns țara europeană cu cele mai multe accidente rutiere grave şi decese. Specialiștii cer în primul râd sancţiuni mai aspre pentru vitezomani, dar şi îmbunătăţirea sistemului în care vor funcţiona radarele fixe.

23 Octombrie 2022, 17:31 (actualizat 23 Octombrie 2022, 19:41) Știrile TVR |

"e-Sigur" este noul sistem integrat de detecție fixă propus de Ministerul Transporturilor. Presupune montarea unor rețele de camere video fixe pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale.

Noile radare vor fi semnalizate: cu 500 -1000 de metri înainte, pe autostrăzi, cu 100 - 500 de metri dacă sunt în afara localităților și cu 50 -100 de metri, în localitaţi.

Şi nu se vor limita doar la înregistrarea vitezei cu care circulă maşinile pe acel drum.

Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR: Se doreşte constatarea celor care depăşesc limita legală admisă, a celor care conduc un vehicul pe o bandă pe care nu ar trebui să conducă, a celor care nu respectă culoarea roşie a semaforului sau a celor care au interdicţia de a conduce un vehicul care nu este înmatriculat, pe cei care nu respectă trecerea la nivel cu calea ferată, care manifestă un comportament agresiv la volan.

România este pe primul loc în Europa la numărul de decese şi persoane grav rănit în accidente rutiere. Şoferii susțin ideea de a monitoriza drumurile cu radare fiexe, iar specialiștii cred că sistemul poate fi îmbunătăţit.

Sorin Ene, expert conducere preventivă, pilot profesionist de drift: M-aș bucura dacă prin sistemul de programare al radarelor fixe ar fi posibil de aflat și viteza medie dintre radare, se știe foarte clar că în dreptul aparatului merg cu viteză legală, dar imediat după ce au depășit raza de detectare merg peste viteza legală.

Radarale fixe au fost folosite şi la noi până acum 13 ani. Programul a fost sistat după ce s-au constatat abuzuri. Autorităţile au de învăţat din greşelile trecutului.

Lucian Diniță, fost şef al Poliţiei Rutiere: Până când încep românii să găsească şi alte metode: aceea cu numere şterse, puneau vopsea pe ele în aşa fel încât să nu vezi acele caractere de la numărul de înmatriculare sau puneau noroi pe ele.

România este, în prezent, singura țară din Uniunea Europeană fără radare fixe.

Noul sistem a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență și, conform angajamentelor asumate, proiectul de lege ar trebui adoptat până la finele acestui an.

CNAIR, în colaborare cu Poliția Română, ar trebui să facă sistemul funcțional în termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI