Radar Geopolitic. Ce se întâmplă cu românii din Fâşia Gaza?

13 octombrie 2023, 09:33

Subiectele emisiunii:

– Din moment în moment poate începe o ofensivă terestră masivă a armatei israeliene în Fâşia Gaza: evaluare politico-militară

– Cabinet de război în Israel

– NATO este alături de Israel, dar cere ca riposta contra Hamas să fie proporţională.

– Secretarul de stat american Antony Blinken a promis la Tel Aviv ca SUA vor sprijini întotdeauna Israelul. Mulţumesc, America! Urmează multe zile dificile, a declarat premierul Netanyahu.  Sprijin militar american pentru Israel, in zonă sunt peste 100 de avioane de luptă americane şi 2 portavioane

– Situaţia ostaticilor;

– MAE: Un român cu dublă cetăţenie, pe lista dispăruţilor dupa atacurile Hamas. Informaţia a fost furnizată iniţial de preşedintele Israelului

Eforturi pentru evacuarea românilor din Israel, care solicită acest lucru. Ce se întâmplă cu românii din Fâşia Gaza, care solicită extragerea de acolo?

– Solidaritate cu Israelul;  Egiptul s-a angajat să faciliteze livrarea de ajutoare spre Gaza;

– Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a respins propunerea creării unui coridor umanitar făcută de Egipt.

– Atacurile organizaţiei Hamas în Israel au reaprins şi actele de antisemitism cu care se confruntă comunităţile de evrei din diaspora.

La Londra, Paris si alte mari capitale, actele de ura impotriva evreilor au crescut de zeci de ori in ultimele zile.

Franţa:  preşedintele Macron se adresează naţiunii, după discuţii cu liderii opoziţiei pe tema războiului din Israel, în încercarea de a preveni extinderea tensiunilor. În hexagon trăiesc cele mai mari comunităţi evereieşti şi musulmane din Europa.

Germania: cancelarul Olaf Scholz a anunţat că oricine glorifică teroriştii sau arde steagul israelian va fi urmărit penal.

– Reacţia lui Vladimir Putin la noul război din Orientul Mijlociu

– Implicarea Iranului

– Israelul a lansat lovituri aeriene asupra principalelor aeroporturi siriene din Damasc si Alep.

– Guvernul britanic a ordonat familiilor diplomaţilor săi din Israel să părăsească această ţară. Decizia vine dupa ce ministrul de externe, James Cleverly, aflat in sudul Israelului,  s-a adăpostit. în fugă, întro clădire când sirenele au sunat avertizând asupra unor noi atacuri ale Hamas.

– Polonia, alegeri legislative – tema ucraineană este una centrală în campanie.  După un an de euforie, relaţiile polonezo-ucrainene înregistrează o perioadă de declin.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite