Racordare gratuită la apă și canalizare. Ministerul Mediului lansează Programul Prima Conectare

31 martie 2022, 22:19

Aici în sat avem, eu nu mi-am băgat pentru că sunt bătrân, mai am de trăit câțiva ani de zile și pentru ce? Aș simți nevoia, dar e vorba și de mălai, totul costă. Ce, ne bagă cineva gratis? Asta cam așa e. Dai, ai, nu dai, nu ai. Vorbă din bătrâni. Așa-i tată?

Un zâmbet amar, într-o realitate tristă a satului românesc în care condițiile minime de confort se opresc la poartă.

La Islaz, în comuna Brănești, la 30 de kilometri de București, conductele de apă și canalizare nu ajung până în casele tuturor.

Am canalul cu apa acolo, dacă s-ar duce decât intră în curte, dar dacă nema finanțe…

În vârstă de șaizeci și doi de ani, o femeie încă nu a apucat momentul racordării la rețeaua publică de apă și canalizare. Iarna, un hidrofor îi asigură condiții minime de confort, iar vara o pompă de apă.

Ăsta-i hidroforul, se duce în casă, atât, utilitățile. Nu WC.

Țevile costă, așa că în sat s-au racordat doar cei care au avut bani. Ceilalţi nu mai scot apă cu ciutura, dar nici nu îndrăznesc să viseze că se vor racorda în viitorul apropiat la rețea.

Apă am la hidrofor făcut de mine tot astea, canalizarea tot de mine. Vă dați seama că nu am posibilitate.

Pentru astfel de situații în care conductele din rețeaua publică trec pe la porțile oamenilor dar nu ajung și în casele lor, Ministerul Mediului lansează Programul Prima Conectare.

Familiile cu venituri mici, adică cele care au media veniturilor nete lunare sub salariul minim brut pe țară, vor fi racordate gratuit la sistemul de alimentare cu apă și canalizare.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Beneficiarul indirect este gospodăria, beneficiarul direct este compania care prestează serviciile de distribuire și conectare a apei.

Proiectul are fonduri de peste 800 de milioane de lei. Asta înseamnă branșarea a 80.000 de familii, potrivit calculelor făcute până acum de cei de la Ministerul Mediului.

Suma care va putea fi decontată de fiecare gospodărie în parte este de maximum două mii de euro. Banii nu vor ajunge la proprietarii caselor, ci la firmele care vor executa aceste lucrări de racordare.

Ghidul de finanțare va fi publicat în următoarea perioadă.

Emil Drăghici, președinte Asociația Comunelor din România: Indiferent cum i-am spune, este de mare actualitate. Unii, în sărăcia lor, n-au avut bani să facă acest racord.

Peste un sfert dintre români nu au apă curentă în casă, potrivit Institutului Național de Statistică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite