Rachete rusești deasupra Republicii Moldova. Sfidarea din aer. Analiza specialiștilor militari

10 octombrie 2022, 18:08

Cele trei rachete rusești care vizau Ucraina au traversat Republica Moldova pe deasupra municipului Soroca și a satului Cobasna și au fost lansate din Marea Caspică. Ar fi putut provoca o tragedie dacă nimereau avioane civile, iar autoritățile moldovene au protestat față de încălcarea de către Rusia a tratatelor internaționale și suveranității Republicii Moldova. Potrivit ministrului apărării de la Chișinău, țintele nu vizau Republica Moldova.

Au traversat teritoriul național în regiunea de est mai mult din direcția Kotovsk, direcția Mării Negre, au intrat pe teritoriul național, la diferite altitudini şi cu diferite viteze. Nu este clar dacă aceste rachete sunt cu caracteristici tehnice şi tactice conform destinației şi nu pot devia de la cursul care a fost destinat şi nu pot cădea undeva în timpul zborului”, spune Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării din Republica Moldova.

Experţii în securitate spun că rachetele lansate de armata rusă erau de precizie, cu rază lungă, de peste 2000 de km, iar atacul a fost bine programat și a pus grav în pericol și Republica Moldova.

Acest atac masiv cu rachete s-a efectuat din Marea Caspică. Respectiv traiectoria celor care au survolat teritoriul Republicii Moldova a fost orientat spre obiectivele Lvov şi Hmelnitki pentru că aceste 2 oraşe au fost ţinte.

Spațiul aerian al Republicii Moldova este intersectat de mai multe rute, toate aeronavele care ne intersectează spaţiul aerian nu zboară întâmplător. Sunt rute şi zone stabilite, au lăţime de la 20 până la 40 de km. Ele au zburat exact intersectând câteva dintre aceste curse planificate pentru aeronavele civile şi putea fi un incident grav pentru că intersectând era o nenorocire, o lovitură a unui avion”, dezvăluie Ion Coropcea, fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova.

Rachetele au fost detectate și de autoritățile române.

Din analiza traiectelor de evoluţie şi a parametrilor de zbor, a rezultat că ţintele aeriene au fost, cel mai probabil, rachete de croazieră lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea. Țintele aeriene în discuție nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranţa traficului aerian al României şi al NATO”, afirmă Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN.

La rândul său, analistul politic Valeriu Turcan, a precizat, la TVR INFO: ”Arată un dispreț față de suveranitatea Republicii Moldova și o anumită atitudine față de o posibilă escaladare a situațiai. Lui Putin nu-i mai pasă, din acest moment”.

Ministrul de Externe de la Chișinău l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova.

Purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, a declarat: ”Republica Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare.”

Președinta Maia Sandu a condamnat atacurile Rusiei de astăzi, pe care le-a catalogat drept crime de război și încălcări grave ale dreptului umanitar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite