Stoltenberg despre racheta căzută în Polonia: Investigația continuă, dar nu avem indicii că a fost un atac deliberat. Incidentul, provocat probabil de sistemul de apărare antiaeriană ucrainean. CNN: Kievul admite că a încercat o interceptare

16 noiembrie 2022, 06:08

Este pentru prima oară de când rușii au invadat Ucraina când o rachetă lovește teritoriul NATO, dar prima reacție a liderilor Alianței a fost una prudentă.

Specialiștii ajunși imediat în satul polonez de la granița cu Ucraina au analizat proiectilul și traiectoria sa, iar concluzia a fost comunicată ulterior de șeful NATO.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Nu există nici un indiciu că acesta ar fi rezultatul unui atac deliberat. Şi nu avem nici un indiciu că Rusia ar pregăti o ofensivă militară împotriva NATO. Datele analizei preliminare arată că incidentul a fost cel mai probabil provocat de o rachetă a apărării aeriene ucrainene, trasă pentru a-şi apăra teritoriul de atacurile ruşilor cu rachete de croazieră„.

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei:Nimic, dar absolut nimic nu indică un atac intenţionat asupra Poloniei. Ce s-a întâmplat, faptul că pe teritoriul nostru a căzut o rachetă, nu a fost un act intenţionat„.

Nu a fost o rachetă îndreptată spre Polonia, deci nu a fost un atac asupra Poloniei”.

Rușii au lansat săptămâna aceasta unul dintre cele mai dure atacuri din cele 9 luni de razboi, vizând în special infrastructura critică.

De altfel, Kievul a solicitat NATO din nou o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

Rusia a salutat „reţinerea” Statelor Unite în privinţa rachetelor căzute în Polonia şi a dat asigurări că nu e implicată în acest incident.

Igor Konashenkov, purtător de cuvânt, Ministerul rus al Apărării: „Vrem să subliniem că loviturile de precizie au avut ca ţintă doar obiective de pe teritoriul Ucrainei, nu mai departe de 35 de kilometri de graniţa Ucrainei cu Polonia”.

Pentru locuitorii micului sat de la frontieră a fost însă iad. Unul dintre muncitorii de la silozul lovit a scăpat cu viață pentru că era bolnav și nu a ajuns la timp la serviciu.

Întâi am crezut că a explodat un furnal, dar s-a dovedit că a fost o rachetă. Am probleme cu inima şi ficatul, am crezut că leşin când mi-au spus că mi-au murit colegii. Puteam să fiu eu! Puteam să fiu eu!

Explozia în care doi oameni și-au pierdut viața a avut loc marți seară, într-un sat polonez situat la mai puțin de 10 km de granița cu Ucraina.

Incidentul din Polonia a stârnit îngrijorare la București, iar autoritățile române au fost în contact permanent cu guvernul de la Varșovia. Președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Apărării au reacționat încă de marți seară, iar miercuri evenimentul a fost discutat inclusiv în ședință de guvern.

PRINCIPALELE REPERE ALE ZILEI

ACTUALIZARE 20.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reafirmat că racheta care a ucis două persoane provenea din Rusia, relatează AFP.

„Nu am nicio îndoială că racheta nu ne aparţinea. Cred că era o rachetă a Rusiei, conform raportului militarilor”, a declarat la televiziune şeful statului ucrainean, în timp ce responsabili ai NATO au estimat că este vorba probabil despre o rachetă din sistemul ucrainean de apărare aeriană.

El a mai afirmat că nu a primit din partea occidentalilor nicio probă privind ipoteza unui proiectil ucrainean tras pentru a doborî rachete de croazieră ruseşti, lansate asupra teritoriului ucrainean în cadrul unui atac masiv.

„Avem dreptul de a primi probe de la partenerii noştri în spatele uşilor închise? Nu am primit nimic”, a spus Zelenski, subliniind că Kievul vrea să facă parte dintr-un grup de anchetă internaţional asupra acestui incident.

ACTUALIZARE 18.30 Potrivit CNN, Ucraina a transmis Statelor Unite și aliaților că a încercat să intercepteze o rachetă în apropiere de granița cu Polonia.

Tentativa de interceptare se încadrează în intervalul în care o rachetă a căzut pe teritoriul polonez, pe 15 noiembrie.

ACTUALIZARE 14.40 Secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a pledat pentru o anchetă comună asupra a ceea ce s-a întâmplat în Polonia.

„Suntem gata să înmânăm dovezile urmelor rusești pe care le avem. Așteptăm informații din partea partenerilor noștri, pe baza cărora s-a tras concluzia că a fost o rachetă anti-aeriană a Ucrainei”, a subliniat Danilov.

ACTUALIZARE 13.45 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg: Investigația continuă, dar nu avem indicii că a fost un atac deliberat. Incidentul a fost provocat probabil de sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei. Nu e vina Ucrainei, Rusia poartă responsabilitatea, deoarece continuă războiul împotriva Ucrainei. Rusia trebuie să oprească acest război necugetat. Statele NATO monitorizează cu atenție situația. Trebuie să rămânem vigilenți și să colaboram îndeaproape NATO va face tot ce trebuie pentru a-și apăra aliații, NATO și-a întărit și va continua să-și întărească prezența la granițe.

ACTUALIZARE 13.30 Polonia va comunica NATO că racheta căzută pe teritoriul său era ucraineană şi nu va invoca articolul 4 al tratatului nord-atlantic. Andrzej Duda: Pare a fi un „accident nefericit

ACTUALIZARE 13.15 Lovitura cu rachetă în Polonia ‘nu este nimic altceva decât un mesaj al Rusiei adresat summitului G20’, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski prin videoconferinţă în faţa liderilor grupului reunit în insula indoneziană Bali, în contextul în care versiunea că a fost totuşi vorba de o rachetă a sistemului antiaerian al Ucrainei devine din ce în ce mai plauzibilă, potrivit AFP, EFE şi DPA.

CITEȘTE ȘI: Bogdan Aurescu: “Incidentul din Polonia ne arată cât de dificilă și de sensibilă este situația de securitate pe care a creat-o războiul Rusiei împotriva Ucrainei”

ACTUALIZARE 13.05 La sediul NATO a început miercuri dimineaţă, de la ora locală 10:00 (09:00 GMT), o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, pentru a discuta despre explozia din estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a indicat pentru Reuters că reuniunea NATO de astăzi de la Bruxelles nu a avut loc în temeiul articolului 4 al NATO, mecanismul formal pentru o consultare în baza căruia o țară poate convoca o întâlnire atunci când simte că teritoriul său este violat sau amenințat.

ACTUALIZARE 13.00 Deputata ucraineană Lesia Vasylenko a postat pe Twitter o imagine a consecințelor atacului de ieri cu rachetă asupra satului Przewodów, din Polonia, însoțită de mesajul: Aceasta este vina Rusiei! Dacă Putin nu ar fi înnebunit ieri lansând o ploaie de rachete deasupra Ucrainei, nu ar fi fost atacuri. La Kiev, Harkiv sau Przewodów.

ACTUALIZARE 12.55 Autoritățile ucrainene au spus că toate incidentele au fost ca rezultat al agresiunii ruse. Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a spus că „nu poate exista altă explicație pentru niciun incident cu rachete” și a acuzat Rusia că transformă Europa de Est într-un „câmp de luptă imprevizibil”.

ACTUALIZARE 12.50 Premierul Viktor Orban a transmis într-o postare pe Twitter: „Avem nevoie de o investigație calmă și amănunțită cu privire la exploziile de la Przewodów. Un lucru este sigur: Ungaria stă cu fermitate alături de Polonia.”

ACTUALIZARE 12.30 La întâlnirea reprezentanților statelor membre NATO de miercuri se va discuta probabil despre o cerere de consolidare a apărării antiaeriene pe aripa de est a Alianței, a declarat premierul slovac Eduard Heger, citat de Reuters.

ACTUALIZARE 12.10 Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri că presupusul atac cu rachetă asupra teritoriului polonez arată că Occidentul creşte probabilitatea începerii unui nou război mondial, relatează RIA Novosti. „Povestea ucraineană a ‘atacului cu rachete’ asupra unei ferme poloneze dovedeşte un singur lucru: prin războiul său hibrid pe care îl poartă împotriva Rusiei, Occidentul creşte probabilitatea începerii unui război mondial”, scrie Medvedev într-o postare pe Twitter.

ACTUALIZARE 12.05 Președintele american Joe Biden a informat partenerii din Alianța Nord Atlantică și G7 că proiectilul care a căzut în Polonia, ucigând două persoane, a fost o rachetă de apărare aeriană ucraineană, potrivit unei surse din cadrul NATO, citate de Reuters.

CITEȘTE ȘI: Premierul Nicolae Ciucă: Încă de aseară am fost în contact permanent atât cu autoritățile poloneze, cât și cu partenerii noștri din Alianța Nord-Atlantică

ACTUALIZARE 12.00 Ministerul rus al Apărării a negat într-un comunicat implicarea Moscovei în explozia din Polonia.

Acuzațiile că rachetele care au căzut în satul polonez sunt rusești reprezintă o provocare deliberată de a escalada situația. Fotografiile epavei găsite în Polonia sunt identificate ca elemente ale sistemului S-300 ucrainean, a adăugat ministerul rus.

ACTUALIZARE 11.50 O rachetă care a ucis doi oameni în Polonia ar fi putut fi lansată de apărarea antiaeriană a Ucrainei împotriva unui proiectil rus, potrivit datelor din sfera serviciilor de informaţii discutate în cadrul unei reuniuni de urgenţă a liderilor G7 şi NATO, pe marginea summitului G20 din insula indoneziană Bali, a informat miercuri cotidianul britanic Financial Times.

CITEȘTE ȘI: Premierul Nicolae Ciucă: Încă de aseară am fost în contact permanent atât cu autoritățile poloneze, cât și cu partenerii noștri din Alianța Nord-Atlantică

ACTUALIZARE 11.30 Consiliul Naţional de Securitate (BBN) al Poloniei a anunţat miercuri că se va întruni din nou în cursul zilei, cu începere de la ora 11:00 GMT, în contextul îngrijorărilor că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în ţări vecine după ce o rachetă a căzut marţi pe teritoriul polonez, omorând două persoane.

ACTUALIZARE 10.50 Generalul (r) Ben Hodges, fostul comandant al forțelor SUA din Europa, crede că racheta care lovit Polonia nu este rezultatul unui act intenționat al Rusiei.

ACTUALIZARE 10.20 Un avion NATO care survola spaţiul aerian polonez a urmărit traiectoria rachetei ce a explodat pe teritoriul Polonieimarţi, ucigând două persoane, a relatat miercuri CNN, care citează ca sursă un responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice neidentificat, potrivit EFE.

ACTUALIZARE 10.15 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este mulțumit de afirmația Rusiei că nu a fost implicată în incidentul din Polonia și  a declarat că „insistând asupra faptului că rachetele sunt de fabricație rusească va provoca o problemă”.  „Trebuie să respect poziția Rusiei, care a spus că aceasta nu este racheta ei. Pentru noi, acest lucru este important”, a spus Erdoğan, răspunzând la o întrebare adresată de agenția de presă Tass după participarea la summitul G20 de la Bali. Liderul turc a cerut, de asemenea, o anchetă detaliată a incidentului.

ACTUALIZARE 09.50 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg va prezida o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord la nivel de ambasadori pentru a discuta despre explozia de ieri din estul Poloniei, aproape de granița cu Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

ACTUALIZARE 09.40 Toate părțile ar trebui „să rămână calme și să-și manifeste reținerea în circumstanțele actuale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, citat de Reuters.

ACTUALIZARE 09.30 Consiliul de Securitate Națională al Poloniei se va reuni din nou astăzi. „Consiliul de Securitate analizează situația cu comandanții, șefii serviciilor și aliații”, a declarat șeful acestui oragnism, Jacek Siewiera, într-o postare pe Twitter. Consiliul de securitate polonez s-a întrunit pentru prima dată marți seara, după ce o rachetă a căzut într-un sat ucigând doi oameni.

ACTUALIZARE 09.15 Ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto, a declarat, miercuri dimineață, într-o conferință de presă, că nu este încă posibil să se precizeze originea rachetei care a ucis două persoane în Polonia, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 09.00 Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat pe pagina sa oficială de Facebook că Ungaria are o relație specială cu Polonia și urmărește „cu mare îngrijorare” evoluțiile din țara vecină.

ACTUALIZARE 08.45 Trei oficiali americani au spus că evaluările preliminare au sugerat că racheta a fost lansată de forțele ucrainene pentru a intercepta o altă rachetă rusească care fusese lansată marți în cadrul atacului masiv asupra infrastructurii electrice a Ucrainei. Oficialii, citați de agenția Associated Press au vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu erau autorizați să discute problema în mod public.

• Polonia a declarat miercuri dimineața că o rachetă de fabricație rusă a căzut în estul țării, ucigând două persoane, deși președintele american Joe Biden a spus că este „puțin probabil” să fi fost trasă din Rusia.

• Preşedintele Andrzej Duda a declarat în noaptea de marţi spre miercuri că ţara sa nu are încă dovezi fără echivoc privind autorul lansării rachetei care a ucis două persoane în sud-estul Poloniei, informează AFP.

• Explozia, pe care președintele ucrainean Volodimr Zelenski a condamnat-o drept „o escaladare foarte semnificativă”, l-a determinat pe Biden să convoace o reuniune de urgență a liderilor G-7 și NATO. Un atac deliberat, ostil asupra Poloniei membre NATO ar putea declanșa un răspuns militar colectiv din partea Alianței.

În conformitate cu Articolul 4 din tratatul fondator al NATO, membrii pot ridica orice problemă de îngrijorare, în special legată de securitatea unei ţări membre.

• Unul dintre diplomaţi a declarat că Alianţa va acţiona cu prudenţă şi că are nevoie de timp pentru a verifica modul exact în care s-a produs incidentul.

• Și Ucraina a cerut marţi seară ţărilor membre NATO să convoace un summit „imediat” în urma unor informaţii neconfirmate, conform cărora rachete ruseşti au lovit Polonia, informează AFP.

Un răspuns colectiv la acţiunile ruseşti trebuie să fie dur şi bazat pe principii. Printre acţiunile imediate: un summit NATO cu participarea Ucrainei pentru a elabora noi acţiuni comune, care vor forţa Rusia să schimbe cursul privind escaladarea, şi pentru a furniza Ucrainei aeronave moderne”, a declarat ministrul de Externe Dmitro Kuleba pe Twitter.

CITEȘTE ȘI: Două rachete au căzut într-un sat polonez de la graniţa cu Ucraina. Două persoane au murit. Polonia a convocat Consiliul de Securitate, Rusia dezminte orice implicare. Zelenski: Astăzi s-a întâmplat ce am avertizat de mult timp

• Ambasadorii statelor membre NATO se vor întâlni de urgență la sediul alianței din Bruxelles, iar președintele francez Emmanuel Macron a cerut o ședința cu toți liderii G20.

• Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are informaţii despre vreo explozie în Polonia, iar ministerul rus al Apărării a negat că rachete ruseşti ar fi lovit Polonia.

Doi oameni au murit după ce două rachete au lovit marţi satul Przewodow din Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în timpul atacurilor ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, semnalează presa locală preluată de Reuters. Racheta a lovit o rampă a unui siloz de cereale la circa 6 km de graniţa cu Ucraina.

• Premierul polonez Mateusz Morawiecki a făcut apel la calm în noaptea de marţi spre miercuri după explozia unui proiectil de fabricaţie rusă care a ucis două persoane în sud-estul ţării, transmite AFP.

Fac apel la toţi polonezii să rămână calmi în faţa acestei tragedii. Să fim precauţi. Să nu ne lăsăm manipulaţi. Trebuie să dăm dovadă de reţinere şi prudenţă„, a spus premierul Morawiecki după o şedinţă de urgenţă a cabinetului pe care îl conduce.

CITEȘTE ȘI: Secretarul general al ONU: Este esenţial să se evite escaladarea războiului din Ucraina. NATO examinează informaţiile privind căderea unor rachete ruseşti în Polonia

Președinția și Guvernul României au reacționat imediat după vehicularea informațiilor potrivit cărora două rachete au căzut, marți seară, în Polonia, la granița cu Ucraina.

Statul Major al Apărării după căderea rachetelor la Przewodow: Armata României rămâne solidară cu Armata Poloniei

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite