Statele Unite condamnă testul balistic efectuat de Coreea de Nord. Japonia: Racheta avea o rază de acţiune suficientă pentru a atinge teritoriul SUA

Racheta Coreea de Nord
Racheta Coreea de Nord
18 noiembrie 2022, 07:27

Vicepreşedintele Kamala Harris a condamnat testul nord-coreean. Ea va avea azi o reuniune cu liderii din Coreea de Sud, Japonia, Canada, Australia și Noua Zeelandă în marja summtului APEC din Thailanda. Phenianul criticase dur manevrele militare comune americano-sud-coreene.

SUA condamnă testul cu rachetă al Coreei de Nord

„Această lansare este o încălcare neruşinată a multiplelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi ridică inutil tensiuni şi riscă să destabilizeze situaţia securităţii în regiune”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate (NSC) al SUA Adrienne Watson într-un comunicat, citat de DPA şi France Presse.

„Această acţiune demonstrează că (Coreea de Nord) continuă să acorde prioritate armelor sale ilegale de distrugere în masă şi programelor de rachete balistice în detrimentul bunăstării populaţiei sale”, a spus Watson.

„Uşa nu s-a închis pentru diplomaţie, dar Phenianul trebuie imediat să înceteze acţiunile sale destabilizatoare şi să aleagă în schimb angajamentul diplomatic. Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea patriei americane şi a aliaţilor Republica Coreea şi japonez”, a adăugat ea.

Watson a spus că preşedintele american Joe Biden a fost informat cu privire la situaţie şi că vicepreşedinta Kamala Harris „continuă consultări strânse cu aliaţii şi partenerii noştri din regiune”, în timp ce se află la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) la Bangkok.

Coreea de Nord a lansat vineri dimineaţă o rachetă balistică intercontinentală

Coreea de Nord a tras vineri dimineaţă ceea ce armata sud-coreeană consideră a fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) către Marea Japoniei, cunoscută şi sub numele de Marea de Est.

Rachetele cu capacitatea de a parcurge mai mult de 5.500 de kilometri sunt considerate ICBM-uri. Rezoluţiile ONU interzic Coreei de Nord testarea rachetelor balistice de orice rază, dintre care unele sunt capabile să trasnsporte focoase nucleare.

Japonia: Racheta lansată de Coreea de Nord avea o rază de acţiune suficientă pentru a atinge teritoriul SUA

Racheta lansată vineri de Coreea de Nord avea o rază de acţiune suficientă pentru atinge teritoriul Statelor Unite ale Americii şi o capacitate de zbor de până la 15.000 km (9.320 mile), a declarat ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, relatează Reuters. Statele Unite au condamnat Coreea de Nord pentru testul efectuat vineri când a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune.

Proiectilul, în clasa rachetelor balistice intercontinentale (ICBM), a atins o altitudine de 6.000 km (3.730 mile), care acoperă o rază de 1.000 km (622 mile) pe o traiectorie înaltă, a indicat anterior Hirokazu Matsuno, secretarul şef al cabinetului nipon.

Racheta a aterizat la aproximativ 200 km (124 mile) vest de insula Oshima-Oshima din prefectura Hokkaido, transmite Agerpres.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat vineri că o rachetă nord-coreeană pare să fi căzut în mare în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Japoniei, în largul insulei Hokkaido, relatează AFP şi dpa.

„Racheta balistică lansată de Coreea de Nord pare să fi aterizat în ZEE la vest de Hokkaido”, a declarat Fumio Kishida jurnaliştilor la Bangkok, unde participă la un summit asiatic, calificând acest tir „absolut inacceptabil”. Premierul japonez a precizat că nu au fost semnalate daune la nave sau avioane. ZEE japoneză se extinde până la 200 de mile marine (370 de kilometri) de la zona de ţărm.

„Am protestat ferm în faţa Coreei de Nord. (Aceasta) repetă actele de provocare cu o frecvenţă fără precedent. Reiterăm cu fermitate că acest lucru este absolut inacceptabil”, a subliniat premierul nipon.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite