Rachetă căzută în Polonia. Preşedintele Zelenski cere acces la ‘toate datele’ deţinute de occidentali. Ucraina va primi probabil acces în zonă, potrivit unui oficial de la Varșovia

17 noiembrie 2022, 07:31

ACTUALIZARE Ucraina va primi probabil acces la locul unde o rachetă a ucis două persoane în sud-estul Poloniei, a declarat joi Jakub Kumoch, consilierul principal de politică externă al preşedintelui polonez, după ce Kievul a cerut acces la locul exploziei, transmite Reuters.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a afirmat miercuri că accesul la locul exploziei va necesita acordul ambelor ţări care efectuează ancheta, adică Polonia şi Statele Unite.

Varşovia afirmă că explozia a fost cauzată, cel mai probabil, de o rachetă rătăcită a apărării antiaeriene ucrainene, însă Kievul neagă.

‘O echipă polono-americană de anchetă se află la faţa locului‘, a declarat Jakub Kumoch la televiziunea privată TVN 24.

‘Ucrainenii au cerut acces la locul investigaţiei. Dacă ambele părţi vor fi de acord, şi, din câte ştiu, nu vor fi obiecţii din partea americană, un astfel de acces ar putea fi obţinut în curând’, a adăugat el.

Şeful Biroului de securitate naţională, Jacek Siewiera, a afirmat şi el la postul privat RMF FM că, din câte ştie, Duda nu se opune prezenţei unor observatori ucraineni la locul exploziei.

Kumoch a mai spus că Polonia deţine probe video cu privire la explozie.

‘Există, într-adevăr, materiale filmate, nu aş vrea să vorbesc despre conţinutul acestor materiale filmate pe care le-am văzut în regim clasificat, dar, desigur, prim-ministrul a dat astfel de informaţii, astfel de materiale există’, a afirmat consilierul.

‘Acestea sunt fotografiile noastre normale de la frontieră, unde se pot vedea anumite lucruri. Se văd lovituri deasupra Ucrainei, lupte deasupra Ucrainei şi, la un moment dat, într-un timp foarte scurt, se vede o anumită succesiune de evenimente
‘, a adăugat el.

Kumoch nu a oferit alte detalii, spunând că doreşte ca ucrainenii să vadă aceste materiale mai întâi, în contact cu persoanele care conduc ancheta.

––––––––––––––––––––––––––

Vrem să stabilim toate detaliile, fiecare fapt’, a spus el. ‘De aceea este necesar ca specialiştii noştri să participe la desfăşurarea anchetei internaţionale şi să obţină acces la toate datele de care dispun partenerii noştri şi de la locul exploziei‘, a subliniat preşedintele ucrainean.

Această remarcă pare să reflecte o schimbare a poziţiei preşedintelui Zelenski, care a insistat anterior asupra apartenenţei acestui proiectil Rusiei contrazicând NATO şi Washingtonul care acreditează mai degrabă ipoteza unei rachete de apărare antiaeriană ucrainene.

‘Nu am nicio îndoială că această rachetă nu a fost a noastră‘, a declarat atunci preşedintele ucrainean Zelenski. ‘Cred că a fost o rachetă rusească‘, a spus el.

Andrezej Duda, preşedintele Poloniei: Are loc o anchetă comună a experţilor polonezi şi americani şi dacă altcineva doreşte să ia parte la aceste investigaţii este necesar cel puţin acordul ambelor părţi, un lucru e care îl vom lua în considerare.

Liderul polonez, șeful NATO și președintele Biden sunt de acord că incidentul din Polonia nu a fost dus la îndeplinire de Rusia și nu a fost un atac intenționat. Președintele Zelenski a insistat că nu a fost o rachetă a armatei sale, iar acest lucru care i-a atras critici.

Gergely Gulyas, şeful de cabinet la premierului Ungariei: În acest incident liderii şi guvernele lumii au reacţionat cu responsabilite. Lucru care nu se poate spune despre preşedintele Ucrainei. El reprezintă un exemplu negativ. Imediat a acuzat ruşii de incident, deşi toate datele arată că a fost vina ucrainenilor. Ăsta este un exemplu negativ.

Și Moscova este indignată de acuzațiile la adresa sa și l-a convocat pe ambasadorul polonez să dea explicații pentru ceea ce oficialii Kremlinului au numit reacții isterice. Ministerul rus al Apărării a comunicat că atacurile sale nu au vizat ținte situate la mai puțin de 35 de km de granița Ucrainei cu Polonia.

Chiar și așa, responsabilitatea pentru racheta căzută în Polonia aparține Rusiei, consideră occidentalii. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă Rusia nu declanșa acesta război brutal împotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Casa Albă, la rândul său, a indicat că nu a ‘văzut nimic care să contrazică‘ ipoteza, înaintată de Varşovia, aceea a unui proiectil antiaerian ucrainean.

În micuțul sat polonez de la granița cu Ucraina, soldați și anchetatori adună rămășițele rachetei care a ucis doi oameni. Proiectilul de fabricație rusească a fost tras de apărarea antiaeriană ucraineană în aceeași zi când Rusia a lansat asupra Ucrainei peste o sută de atacuri. Această concluzie este susținută de polonezi, de NATO și de experții străini.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite