R. Moldova, „elevul studios”: FMI apreciază avansul reformelor structurale asumate de guvernul Filip. O nouă tranșă de împrumut aprobată

2 mai 2017, 17:36

Board-ul Fondului Monetar Internaţional a finalizat prima evaluare a Mecanismului de finanţare extinsă şi a Mecanismului de creditare pentru Republica Moldova.

Experţii au apreciat că programul este în grafic.

Astfel, Chişinăul va putea accesa peste 21 de milioane de dolari din suma de 180 de milioane prevăzută în acordul de finanţare cu FMI.

FMI a constatat că autorităţile din Republica Moldova au reuşit să consolideze stabilitatea financiar-bancară şi să asigure o creştere economică.

Autorităţile continuă să înregistreze progrese semnificative în ceea ce priveşte abordarea vulnerabilităţilor de lungă durată din sectorul financiar şi avansarea reformelor structurale. (…) Pentru 2017 este preconizată o creştere a economiei cu 4,5%, mai mare decât prognoza anterioară„. (Sursa: www.imf.org)

Pavel Filip, premierul Republicii Moldova: „Nu a fost deloc simplu. De aceea, în replică tuturor criticilor care tot spun că face sau nu face reforme acest guvern, vreau să vă spun că pe noi ne interesează foarte mult și care este părerea instituţiilor financiare internaţionale„.

Andrian Candu, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova: „Aș face o analogie cu un student care foarte bine a învățat în timpul anului și a fost scutit de examen. În felul acesta, Republica Moldova a fost remarcată de Fondul Monetar Internațional„.

În raportul FMI este apreciată şi politica monetară a Băncii Naţionale de la Chişinău, care reuşeşte să menţină stabilitatea preţurilor, în condiţiile fluctuaţiilor cursului valutar.

Acordul Republicii Moldova cu FMI a fost semnat în noiembrie 2016, pentru o perioadă de 3 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite