Qatar a răspuns ultimatumului dat de Arabia Saudită și aliații săi, care cereau, printre altele, închiderea postului tv Al Jazeera

5 iulie 2017, 18:59

Şefii diplomaţiilor din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egipt vor discuta răspunsul Qatarului – dar îşi menţin poziţia că această ţară finanţează terorismul internaţional.

Șeicul Abdullah Bin Zayed, ministrul de Externe, Emiratele Atabe Unite:  „Sperăm ca prin măsurile noastre şi cu ajutorul  partenerilor ca Germania, conducerea Qatarului  să fie mai receptivă şi mai înţeleaptă,  să înceteze sprijinirea terorismului  şi a celor cu discurs xenofob.”

Numai că Germania a apreciat tocmai faptul că liderii din Qatar s-au abţinut de la a escalada şi mai mult tensiunile.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel:  „Bineînţeles, Qatarul nu a spus „Da,  acuzaţiile sunt adevărate, le acceptăm”.  Au explicat mai degrabă că sunt pe altă poziţie.  Dar Qatarul nu a adoptat măsuri răzbunătoare,  nu a plănuit atacuri similare asupra celorlalte state,  nici economic, nici politic.  Mai degrabă a încercat să poarte un dialog,  din primul moment.”

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au anunţat acum o lună întreruperea relaţiilor diplomatice cu Qatarul. Au acuzat emiratul, printre altele, de sprijin acordat terorismului şi de relaţii prea apropiate cu Iranul. Ulterior, aceste ţări au trimis Qatarului o scrisoare oficială cu 13 cerinţe concrete, printre care Doha să înceteze sprijinul acordat Frăţiei Musulmane, să închidă televiziunea de ştiri Al-Jazeera şi să reducă relaţiile cu Teheranul.

În ultimele decenii, Qatarul a făcut un joc diplomatic extrem de complicat: a sprijinit revoluţiile din „primăvara Arabă” – dar şi forţe extremiste ca Frăţia Musulmană, argumentând susţinerea populară. Are relaţii bune cu Iranul, marele adversar al saudiţilor. Pe de altă parte, emiratul are un mare atu – găzduieşte o mare bază militară americană la al-Udeid.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite