Putin vede în masacrul de la Bucha „o provocare grosolană și cinică” din partea Ucrainei

Vladimir Putin | Foto: Shutterstock
Vladimir Putin | Foto: Shutterstock
6 aprilie 2022, 19:22

În cadrul unei convorbiri cu premierul ungar Viktor Orban, Putin a evocat în special ”provocarea grosolană şi cinică din partea regimului de la Kiev în oraşul Bucea”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Aceasta este prima reacţie a preşedintelui rus în acest caz care a provocat o profundă indignare la nivel internaţional.

Înaintea preşedintelui Putin, alţi oficiali ruşi au negat orice abuz din partea forţelor ruse la Bucha. Kremlinul a calificat drept ”falsificare” imaginile cu cadavrele împrăştiate pe străzi, publicate la sfârşitul săptămânii trecute de mass-media.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a acuzat oficialii şi mass-media occidentale că ”au dat un verdict ‘vinovat’ împotriva ţării noastre (…) fără să încerce măcar să verifice nimic”.

”Această falsificare penală a fost inventată pentru a justifica următoarea serie de sancţiuni” împotriva Moscovei, inclusiv o expulzare pe scară largă a diplomaţilor din diferite ţări” a afirmat ea, într-o conferinţă de presă săptămânală, apreciind că mass-media occidentale sunt ”complice” la abuzurile din Bucea.

”Şi desigur, pentru a complica, dacă nu a perturba complet negocierile (de pace)”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, citată de Reuters.

Potrivit ei, partea ucraineană fie a executat civili în acest oraş, fie a transportat cadavre acolo pentru a crea un scenariu.

Ipoteza rusă despre o înscenare ucraineană a cadavrelor în Bucea nu este sustenabilă, având în vedere imaginile din satelit care au fost difuzate, a subliniat astăzi guvernul german.

Aceste imagini arată în special că victimele descoperite de mass-media weekendul trecut se aflau acolo cel puţin din 10 martie, când forţele ruse se aflau în această zonă, a declarat la Berlin purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Armata rusă a acuzat Ucraina că pune în aplicare scenarii similare în alte câteva localităţi din care forţele ruse s-au retras.

Rusia duce o ofensivă militară în Ucraina din 24 februarie. Ca reacţie la această intervenţie, ţările occidentale au impus Moscovei sancţiuni economice dure.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite