Putin: Rusia se va asigura că forțele sale nucleare sunt pregătite pentru luptă | Racheta balistică intercontinentală Sarmat va fi pregătită să fie desfăşurată în viitorul apropiat

Vladimir Putin
Vladimir Putin
21 decembrie 2022, 15:36

“Forţele armate şi capacităţile de luptă ale forţelor noastre armate cresc în mod constant şi în fiecare zi. Iar acest proces, desigur, îl vom dezvolta”, a spus Putin cu prilejul unei reuniuni cu ofiţeri superiori, menită să fixeze obiectivele armatei ruse pentru 2023.

“Vom continua să menţinem şi să creştem pregătirea pentru luptă a triadei noastre nucleare”, a adăugat el.

Putin a anunţat, spre exemplu, intrarea în serviciu “la începutul lui ianuarie a noilor rachete hipersonice de croazieră Zircon”, care aparţin noii familii de armamente dezvoltate în ultimii ani de Rusia.

Ministrul apărării Serghei Şoigu a considerat necesare creşterea efectivelor armatei la 1,5 milioane de militari, majorarea vârstei limită pentru serviciul militar şi crearea a două noi entităţi administrative militare în nord-vestul Rusiei.

“Sunt de acord cu propunerile dumneavoastră în ce priveşte viitoarele schimbări structurale ale forţelor armate”, i-a răspuns Putin, dând asigurări că aceste evoluţii vor fi realizate “fără pagube” pentru societatea şi economia ţării.

El le-a adus, de altfel, un scurt omagiu soldaţilor ruşi căzuţi în timpul ofensivei.

 

“Evident, operaţiunile militare sunt întotdeauna asociate cu tragedii şi pierderi umane. Dar, întrucât este inevitabil, e mai bine să se întâmple astăzi decât mâine”, a spus el.

Potrivit lui Putin, conflictul din Ucraina este o “tragedie comună”, însă nu Rusia este vinovată.

În acelaşi discurs, el a dat asigurări că Moscova nu are nicio problemă în a finanţa campania militară, în pofida sancţiunilor occidentale.

“Nu avem nicio limită de finanţare. Ţara şi guvernul dau tot ceea ce armata cere. Cu adevărat tot!”, a spus liderul rus, care a decretat în septembrie o mobilizare militară după o serie de retrageri ale forţelor armate.

El a reamintit că 300.000 de ruşi au fost mobilizaţi între timp şi că, dintre aceştia, “o parte” sunt deja în teatrul de operaţiuni.

“150.000 (mobilizaţi) sunt în curs de instruire în bazele militare. Este o rezervă suficientă pentru a desfăşura operaţiuni, o rezervă strategică care nu a fost utilizată în operaţiunile militare”, a mai afirmat el.

Racheta balistică intercontinentală Sarmat – cunoscută şi ca ‘Satan II’ – va fi pregătită să fie desfăşurată în viitorul apropiat, a adăugat preşedintele rus.

Președintele Vladimir Putin a mai spus că Rusia poate atinge obiectivele a ceea ce el numește „operațiune militară specială” a Moscovei în Ucraina fără a deteriora economia prin militarizarea acesteia.

Ministrul rus al Apărării propune creșterea vârstei de recrutare și extinderea armatei

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că este „necesară” mărirea efectivelor armatei Rusiei la 1,5 milioane de militari şi creşterea vârstei limită pentru efectuarea serviciului militar, în contextul ofensivei ruse în Ucraina, relatează AFP.

„Pentru a garanta îndeplinirea sarcinilor pentru asigurarea securităţii militare a Rusiei, este necesar să se crească efectivul forţelor armate la 1,5 milioane de militari, dintre care 695.000 sub contract”, a declarat Şoigu la o reuniune în prezenţa preşedintelui Vladimir Putin, care a spus că este „de acord” cu aceste afirmaţii.

Un decret prezidenţial care datează din luna august prevede deja creşterea la 1,15 milioane a numărului militarilor combatanţi începând de la 1 ianuarie.

Potrivit Reuters, Serghei Şoigu a mai afirmat că va fi mărită vârsta de recrutare pentru a include cetăţenii ruşi de 21-30 de ani. În baza actualei legi pot fi convocaţi pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu ruşii cu vârsta între 18 şi 27 de ani, deşi atât Şoigu, cât şi Putin au afirmat în mai multe rânduri că astfel de recruţi nu sunt trimişi să lupte în Ucraina.

De asemenea, Şoigu a spus că Rusia va accelera desfăşurarea de arme moderne pentru dotarea armatei.

Armata rusă va instala baze navale de susţinere pentru flota sa la Marioupol şi Berdiansk, două oraşe pe care le controlează în sudul Ucrainei, a mai spus el.

„Porturile Berdianks şi Mariupol funcţionează pe deplin. Intenţionăm să desfăşurăm baze pentru navele de susţinere, servicii de salvare de urgenţă şi unităţi de reparaţii navale ale marinei”, a mai afirmat Serghei Şoigu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite