Putin susține că Occidentul sacrifică restul lumii și suferă în urma sancțiunilor mai mult decât Rusia: "Autorii lor, ghidaţi de ambiţiil gonflate şi orbiţi de rusofobie, aplică o lovitură mult mai dură propriilor interese naţionale"

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi Occidentul că sacrifică restul lumii pentru a-şi menţine dominaţia globală, inclusiv prin sancţiunile împotriva Rusiei care creează o criză planetară, relatează agenţiile AFP şi EFE.

12 Mai 2022, 17:22 (actualizat 12 Mai 2022, 18:21) Știrile TVR |
Foto: Pixabay

''Aceste sancţiuni provoacă în mare măsură o criză globală. Autorii lor, ghidaţi de ambiţiile lor gonflate şi orbiţi de rusofobie, aplică o lovitură mult mai dură propriilor interese naţionale, propriilor economii şi prosperităţii propriilor cetăţeni'', a spus Putin la o discuţie pe teme economice cu membrii guvernului rus.

''Vedem acest lucru în primul rând printr-o inflaţie puternică în Europa, care se apropie de 20% în unele ţări'', a remarcat preşedintele rus.

În opinia sa, ''continuarea obsesiei sancţiunilor va conduce inevitabil la consecinţe complexe greu reversibile pentru Uniunea Europeană, pentru cetăţenii ei şi pentru ţările cele mai sărace din lume, care deja se confruntă cu riscul de foamete''.

Potrivit lui Putin, ''vina pentru aceasta revine deplin elitelor ţărilor occidentale, care sunt dispuse să sacrifice restul lumii pentru a-şi menţine dominaţia globală''.

''În ce o priveşte, Rusia reuşeşte să facă faţă cu încredere provocărilor externe prin politica sa macroeconomică responsabilă din ultimii ani, precum şi prin deciziile sistemice menite să consolideze suveranitatea sa economică şi securitatea sa tehnologică şi alimentară'', a susţinut liderul de la Kremlin.

El a lăudat scăderea progresivă a inflaţiei, care atinsese în martie 16,7%, precum şi aprecierea rublei în urma măsurilor drastice luate de Banca Centrală a Rusiei.

La aprecierea rublei a contribuit însă şi creşterea excedentului comercial ca efect al sancţiunilor ce au restrâns importurile Rusiei. Cursul de schimb era la începutul anului de 85 ruble pentru un euro şi 75 de ruble pentru un dolar, ajungând joi la 67,7 ruble pentru un euro şi 65,2 ruble pentru un dolar.

Putin consideră că economia rusă a făcut faţă şocului sancţiunilor occidentale impuse după agresiunea contra Ucrainei şi susţine că, în pofida dificultăţilor financiare şi logistice rezultate în urma lor, Rusia va profita de ocazie pentru a-şi regândi economia bazată în prezent mai ales pe exportul de hidrocarburi, iar companiile ruse vor ocupa treptat nişele rămase libere după retragerea companiilor străine.

El a admis totuşi că cererea internă în Rusia a scăzut faţă de anul trecut şi că cetăţenii şi companiile au tot mai puţini bani.

Pe de altă parte, Putin a mai susţinut că Rusia - al doilea producător de cereale după Ucraina, ţară unde invazia rusă a afectat campania agricolă - se aşteaptă anul acesta la o recoltă record de 130 de milioane de tone, din care 87 de milioane de tone de grâu.

Sursa: Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 36°C
IASI 32°C 30°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 33°C 32°C
BRASOV 30°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI