Putin spune că masacrul de la Bucha e "un fake", iar Rusia are drept obiectiv "să ajute" oamenii din Donbas. Zelenski: "Cu aceste imagini va fi asociată armata rusă: cu torturarea unui bebeluş"

Masacrul din localitatea Bucha este "un fake", a declarat astăzi Vladimir Putin. "Misiunea noastră este să atingem toate obiectivele stabilite, minimizând pierderile. Vom acţiona într-o manieră constantă, calmă, conform planului care a fost întocmit la început de Statul Major", a declarat liderul de la Kremlin la cosmodromul Vostocinîi, din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

12 Aprilie 2022, 18:46 (actualizat 12 Aprilie 2022, 19:00) Știrile TVR |
Vladimir Putin

Comparând acuzaţiile privind masacrele comise în Ucraina cu cele privind utilizarea de arme chimice de către regimul lui Bashar al-Assad în Siria sau cu cele privind presupusul arsenal chimic din Irak care au servit drept pretext în 2003 pentru invazia SUA, Putin a declarat: "Avem acelaşi fake la Bucha".

El a făcut aceste declaraţii în cursul conferinţei de presă comune cu Aleksandr Lukaşenko, la cosmodromul rusesc Vostocinîi (Orientul Îndepărtat al Rusiei), cu ocazia marcării Zilei Cosmonauţilor.

De fiecare dată când un lider occidental evocă în convorbirile telefonice "atrocităţile" comise de forţele ruse în Ucraina, Putin a spus că îi aminteşte interlocutorului său de distrugerea brutală cauzată de avioanele americane în oraşe siriene precum Raqqa. "Atunci nimeni nu a reacţionat", a spus el, adăugând că a fost "tăcere" şi atunci când sute de oameni au murit la o nuntă în Afganistan în urma unui raid aerian american.

"Misiunea noastră este să atingem toate obiectivele stabilite, minimizând pierderile. Vom acţiona într-o manieră constantă, calmă, conform planului care a fost întocmit la început de Statul Major", a declarat Vladimir Putin, refuzând să indice vreun calendar.

Putin a sugerat că forţele ruse nu îşi intensifică operaţiunile pentru a evita pierderi prea mari. Kremlinul a admis totuși săptămâna trecută că armata rusă a suferit pierderi "importante", fără să ofere o cifră exactă.

"Logica noastră este simplă. Obiectivele noastre sunt să ajutăm oamenii care locuiesc în Donbas, care simt o legătură indestructibilă cu Rusia şi care au fost victime ale genocidului timp de 8 ani", a spus Putin.

El a explicat că acţiunile militare din alte regiuni ale Ucrainei sunt legate de intenţia de a "descuraja" forţele inamice, "de a distruge infrastructura militară" şi "de a crea condiţii acţiuni militare mai active pe teritoriul Donbasului".

Liderul rus a denunţat că "obiectivul principal al Occidentului" nu este să ajute Ucraina, Occident pentru care ea nu este decât "un mijloc de a-şi atinge obiectivele", iar acestea nu au nicio legătură cu "interesele poporului ucrainean".

Preşedintele rus a apreciat că, în pofida "tragediei actuale", ucrainenii sunt în continuare un "popor frate". El a omagiat "eroismul" şi "curajul" soldaţilor ruşi care "apără Rusia şi interesele ei naţionale".

Putin a insistat că 'operaţiunea specială' a fost 'oportună', altfel Rusia ar fi fost victima unei agresiuni din partea 'neonaziştilor' ucraineni instruiţi de Occident.

Şeful statului rus a criticat de asemenea 'lipsa de consecvenţă' a ucrainenilor în discuţiile cu Moscova, acuzând partea ucraineană că îşi schimbă permanent poziţiile, ceea ce 'creează dificultăţi' în a se ajunge la un acord.

"Ceea ce se întâmplă acum este căderea sistemului mondial unipolar care s-a format după dezintegrarea Uniunii Sovietice. Mulţi spun că SUA sunt gata să lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean. Despre asta se vorbeşte şi acolo, şi aici. Într-adevăr, asta este. Aceasta este chintesenţa a ceea ce se întâmplă" acum, consideră preşedintele rus.

Încă 10 cadavre au fost descoperite astăzi într-o groapă comună din Bucha.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, referindu-se la copiii torturaţi sau ucişi de trupele ruse, că aceasta va fi imaginea cu care Rusia va fi identificată şi a avertizat că Bucha este doar simbolul crimelor de război comise de trupele ruse.

"Acesta este modul în care armata rusă apără copiii. Aceasta este operaţiunea specială planificată de Moscova. Cu aceste imagini va fi asociată armata rusă: cu torturarea unui bebeluş", a spus liderul ucrainean într-o intervenţie în format de videoconferinţă, în faţa Parlamentului din Lituania.

Până în prezent, a avertizat Zelenski, există "dovezi" privind mii şi mii de victime ale torturilor. "Sute de copii au rămas orfani. Nu ştim exact numărul victimelor. Dar deja au fost semnalate sute de cazuri de tortură, de fete minore abuzate, de copii foarte mici... Chiar şi bebeluşi", a adăugat preşedintele ucrainean.

"Mă sperii şi eu când spun asta. Dar este adevărat, s-a întâmplat", a spus Zelenski, îndemnându-l pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, să-i invite la el acasă pe paraşutiştii din Pskov "ca să-i apere copiii şi nepoţii'. "Pot să spun cu deplină certitudine că nu ar face-o, întrucât el însuşi ar fi înspăimântat de această posibilitate", a afirmat preşedintele Zelenski, citat de Ukrainska Pravda.

Potrivit cifrelor autorităţilor ucrainene, cel puţin 186 de copii au murit în urma războiului de la începutul invaziei ruse, dintre care 10 în Bucha.

Sursa: Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI