Putin semnează noua doctrină externă cu 24 de ore înainte ca Rusia să preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate ONU. Bogdan Aurescu: Nu se poate aștepta nimic bun de la această președinție

31 martie 2023, 21:01

Noua doctrină a politicii externe ruse denumește Occidentul ca o amenințare existențială, iar SUA sunt numite promotor al liniei antirusești. Noua doctrină a fost aprobată de Vladimir Putin cu o zi înainte ca Rusia să preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU.

”Nu poate fi o glumă mai proastă de 1 aprilie. Ţara care a violat sistematic toate regulile fundamentale ale securităţii internaţionale prezidează organismul ONU a cărui misiune este să păzească şi să protejeze securitatea internaţională. Această preşedinţie este o aducere aminte amară că ceva nu este în regulă cu funcţionarea sistemului de securitate internaţională”, a spus ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

”Nu se poate aștepta nimic bun de la această președinție și sper că Rusia va fi reţinută în exercitarea acestei președinții fără a afecta eforturile de la nivelul Națiunilor Unite și, în general, la nivelul comunității internaționale în ansamblu pentru a merge mai departe cu rezolvarea conflictului din Ucraina”, a declarat ministrul României de Externe Bogdan Aurescu.

Președinția Consiliului îi dă titularului lunar puterea de a-și organiza propriile sesiuni, iar Rusia plănuiește trei. Pe 10 aprilie, va organiza un briefing cu privire la „riscurile care decurg din încălcarea acordurilor care reglementează exportul de arme și echipamente militare”, la care se așteaptă să evidențieze SUA pentru aprovizionarea cu arme către Ucraina și către alți aliați.

Noile schimbări au loc pe fondul unei scurgeri de informații care crează o fisură în mașinăria de război cibernetic rusesc. Mii de pagini de documente secrete dezvăluie modul în care inginerii NTC Vulkan au lucrat pentru agențiile militare și de informații ruse pentru a sprijini operațiunile de hacking, a antrena operatorii înainte de atacurile asupra infrastructurii naționale, a răspândit dezinformarea și a controla secțiunile internetului. Activitatea companiei este legată de Serviciul Federal de Securitate sau FSB, Agenția Națională de Spionaj și diviziile operaționale și de informații ale forțelor armate.

Dezvăluirile din dosarul Vulkan apar în contextul în care un ziarist american a fost arestat la Moscova sub acuzația de spionaj.

”A fost o audiere scurtă. Cred că a durat 3 sau 15 minute. Nu ştiu. Şi asta e. Şi după, din câte am înţeles, din nou pot doar presupune poziţia lor, Evan a fost luat de aici cu decizia de a fi ţinut în arest. Nu ştim pentru cât timp”, a declarat Daniil Berman, avocatul ziaristului american.

”Reţinerea cetăţenilor americani, aşa cum au spus şi colegii mei, este o tactică folosită de ruşii de mult timp. Nu e nimic nou”, a declarat Karine Jean-Pierre, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

”Îl ştiu pe Evan Gershkovich. L-am întâlnit anul trecut de 2, 3 ori. Ştiu că în spionaj sunt folosiţi jurnaliştii, sunt agenţi sub acoperire, dar nu e cazul aici”, a spus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, dizident rus.

Wall Street Journal, publicație la care lucrează jurnalistul, a cerut expulzarea ambasadorului rus din SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite