Putin: Nivelul de încredere dintre Rusia şi Statele Unite s-a deteriorat în timpul administraţiei Trump

12 aprilie 2017, 13:30

ACTUALIZARE Ora de Știri Au fost discuţii sincere şi la obiect, care au cuprins toate problemele cheie atât în relaţiile bilaterale cât şi pe linia interacţiunii în plan extern, declară Serghei Lavrov, făcând bilanţul celor 5 ore de negocieri cu Rex Tillerson.

Un rezultat concret a fost delegarea unor reprezentanţi din partea ministerului rus de Externe şi al Departamentului de Stat care să inventarieze asperitățile şi divergenţele din relaţiile bilaterale, ambele părţi constatând că, în momentul actual, între cele două state există un nivel de încredere reciprocă extrem de scăzut.

Chiar şi după atât de multe ore de discuţii în capitala rusă, Moscova şi Washingtonul au rămas cu opinii diferite în privinţa atacului chimic de la Idlib.

Statele Unite sunt convinse că este vina exclusivă a regimului de la Damasc. În schimb, Rusia, prin vocea ministrului Lavrov, insistă pe o anchetă minuţioasă care să fie demarată şi condusă de Organizaţia ONU privind interzicerea armelor chimice. Nici soarta lui Assad nu a fost adusă la un numitor comun.

Statele Unite spun că regimul Assad se apropie de sfârşit. Iar Rusia, ca aliat al Siriei, trebuie să convingă Damascul să predea puterea.

Moscova rămâne pe alte poziţii şi anume un dialog intersirian incluziv, urmat de o perioadă de tranziţie, timp în care să fie adoptată o nouă Constituţie.

Rusia s-ar putea întoarce la acordul cu Statele Unite privind evitarea incidentelor în aer pe teritoriul Siriei doar dacă ţintele vor fi grupările teroriste şi nu obiecte de infrastructură ale forţelor guvernamentale, aşa cum s-a întâmplat vinerea trecută, când un aerodrom militar a fost bombardat cu rachete americane Tomahawk.

––––––––––––––––-

Întrevederea Lavrov – Tillerson a început miercuri la prânz într-o atmosferă destul de tensionată.

Ministrul rus de Externe le-a făcut observație jurnaliștilor americani, care în timpul strângerii de mână strigau „Mr. Lavrov”, încercând să pună tot felul de întrebări.

Ministrul rus de Externe i-a întrebat pe jurnaliștii americani ce sunt manierele astea, cine i-a educat așa, sugerându-le că trebuie să aibă un altfel de comportament, mai ales în asemenea situații.

La schimbul de replici de protocol, Serghei Lavrov a punctat 3 mesaje: Rusia vrea să înțeleagă mai bine ce strategie are administrația Trump, având în vedere că Vladimir Putin a declarat recent că pe timpul lui Barack Obama  era mai bine; Rusia nu va mai permite un nou atac asupra Siriei; Lavrov i-a avertizat pe americani să nu pună Rusia în fața unei opțiuni false de genul „ori sunteți cu noi, ori sunteți împotriva noastră”.

Rex Tillerson a fost mai succint, precizând că vizita sa se desfășoară într-un moment important, când pozițiile celor două părți trebuie explicate. Tillerson a calificat neînțelegerile existente drept „abordări tactice diferite”.

Într-un interviu televizat acordat marți seară, Vladimir Putin a declarat că Statele Unite nu au prezentat dovada că atacul chimic din Idlib a fost orchestrat de regimul Assad. În schimb, există o altă dovadă de netăgăduit, spunea Putin, că prin atacul lansat de Statele Unite  cu rachete Tomahawk s-au încălcat flagrant normele de drept internațional, s-a făcut o agresiune împotriva unui stat suveran.

Putin s-a referit și la celelalte state membre NATO care, „asemeni jucăriilor cu arc chinezești, dau din cap aprobator la tot ce întreprind Statele Unite” fără să analizeze ce se întâmplă.

Liderul de la Kremlin a mai promis că nu va permite și va dejuca orice tentativă de organizare a unor revoluții colorate în Rusia și în alte state membre ale Organizației pentru Securitate Colectivă din CSI.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite