Putin i-a ordonat ministrului Apărării încetarea focului în Ucraina de Crăciun. Răspuns de la Kiev: Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate, doar atunci va fi ‘armistițiu temporar’. Păstrați-vă ipocrizia

5 ianuarie 2023, 17:34

„Ţinând cont de apelul sfinţiei sale Patriarhul Kirill, ordon ministrului rus al Apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact între părţi în Ucraina, începând de la 12.00, 6 ianuarie, până la ora 24.00, în 7 ianuarie”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

„Putin a făcut apel la partea ucraineană să declare o încetare a focului pentru a permite credincioșilor să participe la slujbe în ajunul Crăciunului și în ziua de Crăciun”, a transmis RIA Novosti.

„În primul rând, Ucraina nu atacă un teritoriu străin și nici nu ucide civili, cum face Federația Rusă. Ucraina distruge doar membrii armatei de ocupație de pe teritoriul său”, a transmis, într-o reacție rapidă, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

„2. Federația Rusă trebuie să părăsească teritoriile ocupate – doar atunci va fi un ‘armistițiu temporar’. Păstrați ipocrizia pentru voi”, a conchis Podoliak.

Un mesaj extrem de tăios a venit și din partea secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

Oleksiy Danilov: Cum se raportează la sărbătoarea Crăciunului o haită de diavoli mărunți ai Kremlinului?

Ministerul Apărării de la Kiev nu a rămas indiferent la oferta de încetare a focului pentru 36 de ore pe frontul din Ucraina, făcută de Putin.

Ministerul vede dincolo de această idee un efort de regrupare a forțelor Moscovei, în linia în care și cancelariile occidentale au interpretat mesajul de la Kremlin.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a apreciat că Vladimir Putin caută astfel „o gură de aer”.

Preşedintele rus „era pregătit să bombardeze spitale, creşe şi biserici în 25 decembrie şi de Anul Nou. Cred că el caută o gură de aer”, a afirmat Biden, la Casa Albă.

Berlinul a estimat că „pretinsa” încetare a focului de către forțele ruse din Ucraina nu va aduce „nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă”. „Dacă Putin voia pace, şi-ar fi readus soldaţii acasă şi războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere”, a afirmat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.

Patriarhul Kirill a făcut joi apel la încetarea focului și la un armistițiu de Crăciun în Ucraina.

„Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, fac un apel la toate părțile pentru încetarea focului și la stabilirea unui armistițiu de Crăciun de la ora 12.00 a zilei de 6 ianuarie până la ora 24.00 a zilei de 7 ianuarie, astfel încât ortodocșii să poată participa la slujbele din ajunul Crăciunului și din Ziua Nașterii lui Hristos”, se arată într-o declarație postată pe site-ul bisericii ruse.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis joi, într-o convorbire telefonică, omologului său Vladimir Putin că eforturile de pace în războiul ruso-ucrainean ar trebui să fie susţinute de o încetare unilaterală a focului şi de „o viziune privind o soluţie corectă”, au relatat anterior AFP şi Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite