„Putin caută o gură de aer”, „ipocrizie”. Reacții de la Berlin, Washington și Bruxelles la cererea liderului de la Kremlin de încetare a focului în Ucraina în timpul Crăciunului

Volodimir Zelenski și Joe Biden
Volodimir Zelenski și Joe Biden
5 ianuarie 2023, 20:49

Preşedintele rus „era pregătit să bombardeze spitale, creşe şi biserici în 25 decembrie şi de Anul Nou. Cred că el caută o gură de aer”, a afirmat Biden la Casa Albă.

„Există un agresor: Kremlinul. Și o victimă: poporul ucrainean. Retragerea trupelor ruse este doar o opțiune serioasă pentru a restabili pacea și securitatea”, a transmis și președintele Consiliului European, Charles Michel. „Anunțul de încetare unilaterală a focului este la fel de fals și ipocrit precum anexările ilegale și grotești și referendumurile care le-au însoțit”, a subliniat el.

Kremlinul a indicat că Putin a ordonat o încetare a focului începând de la miezul zilei de vineri, după un apel la armistiţiu de Crăciun al Patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ucraina a respins oferta lui Putin de încetare a focului pentru 36 de ore, afirmând că nu va exista niciun armistiţiu până când Rusia nu-şi va retrage forţele invadatoare din teritoriile ocupate.

CITEȘTE și Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare de la Kiev, după ideea de armistițiu a Moscovei, cu prilejul Crăciunului: Cum se raportează la sărbătoarea Crăciunului o haită de diavoli mărunți ai Kremlinului?

Putin i-a ordonat ministrului Apărării încetarea focului în Ucraina de Crăciun. Răspuns de la Kiev: Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate, doar atunci va fi ‘armistițiu temporar’. Păstrați-vă ipocrizia

La rândul său, Berlinul a estimat că „pretinsa” încetare a focului de către forțele ruse din Ucraina nu va aduce „nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă”, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Dacă Putin voia pace, şi-ar fi readus soldaţii acasă şi războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere”, a afirmat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, într-un mesaj pe Twitter.

Ministerul Apărării de la Kiev nu a rămas indiferent la oferta de încetare a focului pentru 36 de ore pe frontul din Ucraina, făcută de Putin.

Ministerul vede dincolo de această idee un efort de regrupare a forțelor Moscovei, în linia în care și cancelariile occidentale au interpretat mesajul de la Kremlin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite