Putin, „apostolul răzbunării”. Omul din SUA care cunoaște cel mai bine cum funcționează mintea președintelui rus

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
31 mai 2022, 12:04

Vladimir Putin este întruchiparea perfectă a unei „combinații de caracteristici tipic rusești”, potrivit lui Burns, care l-a caraterizat drept „îngâmfat, irascibil, indignat și vulnerabil” și a spus că președintele rus este un „apostol al răzbunării”.

În loc să renunțe la invadarea Ucrainei, Putin se va avânta și mai tare, a prezis recent Burns. „Cred că se gândește că nu-și permite să piardă”.

Pe bună dreptate, doar prin prisma faptului că este șeful celei mai de seamă agenții de spionaj din America, fiecare cuvânt pe care Burns îl spune primește toată atenția publicului.

Burns, trimis să-l avertizeze pe Putin

Diplomatul de carieră în vârstă de 66 de ani și-a petrecut o bună perioadă din viață în Rusia, inclusiv în calitate de ambasador american între anii 2005 și 2008, timp în care Burns l-a analizat cu atenție pe Putin și a căpătat o experiență personală cu liderul Rusiei pe care puține persoane din guvernul american o mai au.

Aceste lucruri fac ca Burns să fie unul dintre consilierii de top ai președintelui american Joe Biden și să fie responsabil de unele dintre cele mai secrete misiuni.

Burns este cel care a fost trimis de Biden în toamna anului trecut pentru a-l avertiza pe Putin să nu atace Ucraina și tot Burns este cel pe care elita de la Washington se bazează atunci când încearcă să prezică ce urmează să facă liderul de la Kremlin.

În lunile ce urmează, în timp ce apar tot mai multe întrebări legate de exactitatea informațiilor deținute de serviciile de spionaj americane despre Ucraina și Rusia și de decizia de a trimite arme grele în Ucraina ce ar fi trebuit, poate, luată mult mai devreme, Burns este cel care va trebui să ofere multe dintre răspunsuri.

Burns este „foarte matur, are foarte multă experiență, este foarte rezervat, foarte judicios în ceea ce spune”, potrivit lui William Taylor, fost ambasador american în Ucraina care îl cunoaște foarte bine pe șeful CIA. „Din toate aceste motive, precum și experiența sa cu Putin, îl ascultăm”.

Burns s-ar putea să fi un bun putinolog, dar nici el nu a prezis cât de mult liderul rus va da peste cap agenda de politică externă a administrației Biden.

În timpul audierii din februarie din Senatul american, când Burns a fost confirmat ca director CIA, acesta a spus că va avea „patru priorități cruciale și interconectate: China, tehnologia, oamenii și parteneriatele”.

Rusia nici măcar nu era pe lista de priorități. La vremea aceea, puțini oameni din Washington erau interesați de Rusia. Capitala americană era mult mai obsedată de China și ambițiile sale, atât republicanii, cât și democrații.

Totul s-a schimbat în ultimele luni ale anului 2021, pe măsură ce Putin își desfășura tot mai multe trupe de-a lungul graniței cu Ucraina, alarmându-i pe oficialii americani.

Biden l-a trimis pe Burns la Moscova, acolo unde s-a întâlnit cu oficialii de la Kremlin și i-a transmis la telefon lui Putin că Moscova va plăti dacă va declanșa invazia.

Burns a spus luna aceasta că administrația americană a avertizat în mod public că Putin se pregătea să invadeze, cu toate că el și colegii săi își petreceau „o grămadă de nopți nedormite sperând că vor greși”. Putin, însă, a ales să îi dezamăgească.

China, o amenințare mai mare pentru SUA

Chiar și în timp ce Burns și agenția pe care o conduce încearcă să fie cu un pas înaintea Kremlinului, directorul CIA continuă să considere China o amenințare geopolitică pe termen lung mai mare pentru Statele Unite.

Gigantul asiatic condus de Xi Jinping este „în multe feluri cel mai profund test pe care CIA l-a avut de înfruntat”, a spus Burns publicului prezent la conferința Georgia Tech în aprilie.

Avansul tehnologic al țării comuniste în domeniul inteligenței artificiale, legăturile economice cu Statele Unite și activitatea cibernetică sunt doar o parte dintre motivele pentru care CIA face tot posibilul pentru a contracara Beijingul.

Este mai greu ca niciodată: CIA a dezvăluit că Beijingul a identificat mulți dintre agenții săi sub acoperire, în plus față de toți spionii din țară pe care autoritățile chineze i-au executat deja.

Burns a pus bazele Centrului Misiunii din China, singurul centru al agenției care se ocupă de o singură țară. Agenția și-a mărit bugetul rezervat activității legate de China și speră că își va putea dubla numărul de ofițeri vorbitori de Mandarină.

La începutul administrației sale, Burns a dat ordinul ca mai multe resurse să fie investite pentru deslușirea incidentelor ciudate de sănătate, numite „sindromul Havana”, care i-a afectat pe mulți dintre ofițerii CIA, diplomații americani și alți oficiali guvernamentali.

Erau temeri că Rusia s-ar afla în spatele incidentelor și că ar fi folosite tehnologii de direcționare a energiei împotriva victimelor. Până acum, oficialii americani nu au făsit nicio dovadă că Moscova ar fi implicată.

Retragerea din Afganistan

Burns a fost implicat și în gestionarea consecințelor retragerii trupelor americane din Afganistan în august anul trecut, care a dus la o operațiune de evacuare de pe aeroportul din Kabul care s-a lăsat cu victime.

Burns s-a deplasat la Kabul pentru a negocia cu liderii talibani după ce aceștia au preluat conducerea capitalei afgane pentru a se asigura că partenerii CIA din țară sunt protejați.

În cartea sa de memorii, „The Black Channel”, Burns a descris faptul că își dorește să fi făcut mai multe pentru a i se opune președintelui american de la acea vreme George W. Bush atunci când acesta a decis să invadeze Irakul și să îl detroneze pe dictatorul Saddam Hussein.

Administrația Biden și CIA, în special, au fost lăudate pentru predicțiile despre acțiunile lui Putin împotriva Ucrainei precum și decizia de a face publice o parte din informațiile pe care SUA le deținea.

Rămâne neclar de ce SUA nu a prezis, în mod public, cât de rău va performa armata rusă în războiul din Ucraina și cât de mult vor rezista ucrainenii.

În rândul oficialilor americani exista părerea foarte răspândită conform căreia trupele ruse ar urma să copleșească armata ucraineană într-un timp foarte scurt. Unii dintre comentatorii politici s-au întrebat dacă nu cumva SUA nu au trimis mai multe ajutoare militare în Ucraina mai repede tocmai din cauza evaluării greșite a capacităților militare rusești.

„Am învățat de-a lungul anilor să nu subestimez niciodată determinarea neobosită a lui Putin”

După ce a vizitat Kremlinul toamna trecută, Burns s-a întors la Washington cu foarte puține iluzii și fără prea multe știri bune pentru Biden și restul administrației.

„Era foarte realist despre ce se va întâmpla și nevoia da a ne pregăti pentru asta”, a spus John Sipher, un fost ofițer CIA care a activat în Rusia, despre Burns. După cum a explicat de atunci Burns, acesta nu a simțit că invadarea Ucrianei era inevitabilă, dar că asta părea să fie dorința de la acea vreme a lui Putin.

„Am învățat de-a lungul anilor să nu subestimez niciodată determinarea neobosită a lui Putin, mai ales în privința Ucrainei”, a spus Burns. Putin, potrivit lui Burns, a fost de mult timp de părere că Ucraina nu este o țară reală și că, în cel mai bun caz, ar trebui să fie complet subordonată Rusiei.

Câteva săptămâni mai târziu când forțele ucrainene au reușit să țină piept rușilor și chiar să îi împingă înapoi, Burns s-a arătat rezervat despre viitor. Eșecul nu este ceva ce Putin acceptă cu ușurință.

„A mizat atât de mult pe alegerea pe care a făcut-o când a declanșat invazia încât cred că este convins acum că dacă va forțând și mai mult va reuși să progreseze”, a spus Burns.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite