Putin a prezentat ideea creării unui important hub de gaze în Turcia, în timpul discuțiilor din Kazahstan cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Războiul din Ucraina, o temă ignorată

13 octombrie 2022, 08:23

Liderul de la Kremlin l-a așteptat ceva timp pe Erdogan, cu toate că, de obicei, Vladimir Putin este cel care întârzie, a transmis Liviu Iurea, pentru Ora de știri.

Tema Ucrainei nu a fost deloc menționată în discuțiile protocolare de la început.

Ulterior, consilierul lui Putin pe probleme de politică externă și purtătorul de cuvânt al Kremlinului au confirmat că tema conflictului nu a fost abordată de cei doi lideri.

În schimb, s-a vorbit mult despre cooperarea economică și energetică dintre Rusia și Turcia. Putin s-a arătat dispus să mai construiască un gazoduct prin Marea Neagră, practic să suplimenteze capacitatea Turkish Stream și să livreze în continuare gaz spre Europa, pentru că, spunea Putin, traseul prin Turcia s-a dovedit a fi cel mai sigur.

Liderul de la Kremlin nu a renunțat la proiectul său de a construi în Turcia un hub, o platformă de distribuție a gazelor pentru consumatorii europeni. Aici intervine și elementul de noutate – Putin vrea ca acest hub să fie și o bursă a gazului, pentru ca prețul să fie mai previzibil.

ACTUALIZARE Președintele rus și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au discutat și despre energia nucleară. Erdogan a vorbit despre  construirea, de către Rusia, a primei centrale nucleare din Turcia, pe care Ankara speră să o deschidă anul viitor, relatează AFP, preluată de The Guardian.  Erdogan a avansat  ideea ca Rusia să construiască o a doua centrală nucleară în nordul Turciei. Președintele turc a apărat, de asemenea, relațiile comerciale în plină expansiune ale Ankarei cu Moscova.

ACTUALIZARE Președintele rus  a prezentat astăzi ideea creării unui important hub de gaze în Turcia în timpul discuțiilor cu omologul său turc, Tayyip Erdogan, potrivit agenției Reuters, preluată de The Guardian.

ACTUALIZARE Discuții în desfășurare între președinții Turciei și Rusiei, la Astana, în capitala Kazahstanului.

ACTUALIZARE Președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au început discuțiile la Astana, Kazahstan. Cei doi lideri participă la Conferința privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA). Întâlnirea are loc în marja  summitului regional, iar consilierul de la Kremlin Yuri Ushakov a sugerat anterior că președintele turc ar putea propune idei pentru procesul de pace între Rusia și Ucraina.

În discursul său de la conferința internațională intitulată sugestiv „Săptămână energetică rusă” Vladimir Putin a afirmat că în spatele sabotajului asupra gazoductului North Stream se află statele care caută să taie legăturile dintre Rusia și Europa.

Putin crede că infrastructura distrusă a rețelei North Stream poate fi reaparată, însă ar avea sens doar dacă vor fi garanții că gazoductul va fi exploatat în continuare și, evident, dacă se va asigura o securitate corespunzătoare. Liderul de la Kremlin reiterează disponibilitatea Rusiei de a livra gaze și în această iarnă Europei.

Vladimir Putin: „Volumul pierdut de gaz care trebuia să tranziteze North Stream prin Marea baltică puteam să îl redirecționăm în regiunea Mării Negre astfel încât rutele noastre de hidrocarburi , în special gaz. să ajungă în Turcia și să facem astfel cea mai mare platformă de distribuție a gazului (hub) în Europa. Evident, asta dacă partenerii noștri sunt interesați de acest lucru.”

Reverențele la adresa Turciei din partea președintelui rus pot fi înțelese mai bine prin prisma întâlnirii de astăzi între Putin și Erdogan de la Astana, capitala Kazahstanului.

Surse de la Kremlin anunță o posibilă propunere de pace cu Ucraina, cu care președintele turc vine la Astana. Rămâne de văzut în ce constau inițiativele lui Erdogan și dacă ele vor fi agreate de Vladimir Putin.

CITEȘTE ȘI:

Kremlinul se așteaptă ca Erdogan să-i facă joi lui Putin o propunere concretă de mediere cu privire la Ucraina

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite