Putin: Orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului. Rusia ar putea reduce producția de petrol și va refuza să vândă petrol oricărei țări care impune plafonarea prețului

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis vineri că orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului, notează Reuters. La conferința de presă de la Bișkek, Kârgâzstan, liderul rus a vorbit şi despre o posibilă reducere a producției de petrol.

09 Decembrie 2022, 17:06 (actualizat 09 Decembrie 2022, 19:09) Știrile TVR |
Foto: Wikimedia Commons

Putin a declarat că Rusia nu are mandat să lanseze prima o lovitură nucleară preventivă, spre deosebire de Statele Unite, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei ar asigura că aceasta ar putea răspunde cu forţă dacă va fi vreodată atacată.

Printre altele, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia va trebui probabil să ajungă la acorduri cu privire la Ucraina în viitor, dar că s-a simţit trădată de prăbuşirea acordurilor de la Minsk.

Potrivit lui Putin, citat de Reuters, Germania şi Franţa - care au intermediat acordurile de la Minsk de încetare a focului între Ucraina şi separatiştii susţinuţi de ruşi în estul Ucrainei în 2014 şi 2015 - au trădat Rusia şi acum pompează cu arme Ucraina.

Putin amenință că va reduce producția de petrol din cauza plafonării prețurilor în Occident

Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea reduce producția de petrol și va refuza să vândă petrol oricărei țări care impune plafonarea prețului la petrolul său de către G7, transmite The Guardian.

Comentariile sale au fost făcute după ce, săptămâna trecută, G7, UE și Australia au anunțat un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare.

Vorbind cu reporterii, președintele rus a declarat: Am spus deja că pur și simplu nu vom vinde acelor țări care iau astfel de decizii. Ne vom gândi, poate chiar la o posibilă, dacă este necesar, ... reducere a producției.

El a calificat drept "stupidă" măsura de plafonare a prețurilor luată de Occident și a spus că prețurile energiei vor "exploda" pentru cei care au impus aceste plafoane.

Dar a precizat că Rusia a încheiat un acord cu OPEC+ privind producția, astfel încât o astfel de măsură drastică este încă doar o posibilitate. El a spus: Ne gândim la acest lucru, nu există încă soluții. Iar pașii concreți vor fi schițați în decretul președintelui Rusiei, care va fi publicat în zilele următoare.

Vladimir Putin, despre un posibil acord cu Ucraina

Vladimir Putin a declarat că Rusia va trebui probabil să ajungă la acorduri în ceea ce privește Ucraina în viitor, însă va face acest lucru doar prin respectarea acordurilor de la Minsk.

Germania și Franța au intermediat acorduri de încetare a focului în capitala belarusă Minsk, între Ucraina și separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei în 2014 și 2015.

Putin a declarat că cele două țări au trădat Rusia, deoarece acum alimentează Ucraina cu arme.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri, într-un interviu publicat în revista germană Zeit, că acordurile de la Minsk au fost o încercare de a "da timp" Ucrainei să își construiască apărarea.

Putin s-a declarat "dezamăgit" de comentariile lui Merkel.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI