Puteţi rezista 3 zile fără smartphone? Nomofobia, Telepressure şi zombie smartphone – ce se întâmplă dacă folosim mobilul în exces

6 februarie 2017, 08:58

Ideea a fost lansată de scriitorul francez Phil Marso,  în 6 februarie 2001, dorind să extindă astfel dezbaterea lansată în romanul său umoristic „Tueur de portable sans mobile apparent” (Asasinul de portabile fără mobil aparent), publicat în 1999, primul thriller care are drept personaj principal telefonul mobil.

Romanul poliţist spune cu umor povestea telefonului mobil devenit un adevărat înger al comunicării care ne supravegheză permanent, dar e ameninţat de un asasin invizibil, şi se întreabă cum de a ajuns acest dispozitiv de comunicare să ne modifice total comportamentul şi să bulverseze toate codurile sociale. Scriitorul Phil Marso afirma că nu a fost niciodată împotriva telefonului mobil, deşi nu îl folosea.

 

(w500) Telefoane

Ziua de 6 februarie a fost aleasă deoarece în calendarul catolic este sărbătorită ziua Sfântului Gaston, nume care apare într-un popular cântec francez din anul 1970, în interpretarea lui Nino Ferrer: ”Gaston, sună telefonul, dar, ca întotdeauna, nimeni nu ridică receptorul”.

Zilele mondiale fără telefon mobil au fost marcate prima dată la 6 februarie 2001 şi din anul 2004 campania a fost extinsă pe perioada a trei zile 6,7 şi 8 februarie.

Nomofobia, Telepressure şi zombie smartphone

Tehnologia poate fi o binecuvântare, dar și un blestem. Astăzi, cei mai mulţi oameni sunt în mod constant conectaţi la Internet prin intermediul telefonului mobil sau al tabletei. De multe ori, atunci când acestea ne sunt luate, ne simţim pierduţi.

Nomofobia (no-mobile-phobia) este o afecţiune cauzată de tehnologie, dar şi de lipsa ei, este teama de a nu a avea telefonul mobil. Gadgeturile au ajuns pentru unii prelungiri ale propriului corp, iar pierderea lor poate provoca crize de panică, dificultăţi în respiraţie, frisoane, transpiraţie, accelerarea ritmului cardiac, dureri toracice sau stări de vomă.

Teama de a fi fără telefon mobil provine din dependenţă. Atunci când o persoană este fizic sau mental dependentă de ceva, nu reuşeşte să găsească o modalitate de a scăpa.

Oamenii sunt animale sociale care au nevoie de companie constantă, de comunicare și contact permanent cu ceilalţi. Prin urmare, această fobie nu este total nefirească, având în vedere faptul că telefonul este la îndemână, disponibil imediat și folosit de persoane de toate vârstele.

 

(w620) Zombie by

Iar cei mai vulnerabili şi mai ataşaţi de telefonul mobil sunt adolescenții, preocupați și absorbiți de acesta, se deconectează aproape total de lumea exterioară.

Sunt aşa numiţii zombie smartphone, cei care stau aplecaţi asupra telefonului când merg pe stradă, în pauzele dintre ore, uneori chiar la cursuri, acasă, la masă și în timpul întâlnirilor cu prietenii.

Dar pericolele sunt multe. În afară de nomofobie, folosirea fără măsură a telefonului duce şi la slăbirea memoriei şi la incapacitatea dezvoltării amintirilor.

Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că, pe măsură ce folosim tabletele sau mobilele, coloana vertebrală se înclină puternic în faţă. Poziţia incorectă de durată duce la apariţia bolii Teleplessure.

 

(w620) Telepressu

La 15 grade inclinaţie către ecran, înseamnă 12 kilograme presiune pe coloana vertebrală, la 30 de grade 18 kilograme, la 45 de grade 22 de kilograme şi la 60 de grade numai putin de 27 de kilograme”, afirmă Kenneth Hansraj, şeful clinicii de chirurgie de la New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine.

Studiile arată că oamenii petrec între 2 şi 4 ore aplecaţi asupra telefonului sau tabletei. Rezultă, anual, între 700 şi 1400 de ore de presiune în exces asupra coloanei vertebrale.

Pro sau contra ?

Iată câteva dintre întrebările propuse dezbaterii publice în Zilele fără telefon mobil şi Smartphone, din 6, 7 şi 8 februarie:

A schimbat telefonul mobil comportamentul uman în societate? Ne-a făcut insensibili, imaturi sau egoişti?

 

 

Favorizează telefonul mobil dependenţa, anxietatea sau insecuritatea utilizatorului?

Miile de aplicaţii pentru Smartphone ne fac mai inteligenţi sau complet asistaţi şi în pierdere de autonomie?

Telefon mobil la 8 ani? Vor avea generaţiile viitoare o autonomie redusă?

Sunt dăunătoare limbii abrevierile din SMS-uri?

Conexiunea la Internet, Facebook, Twitter prin Smartphone ne condamnă la zero intimitate pe Terra?

Dictatura telefonului mobil a adus avantaje tehnologice în viaţa cotidiană?

A crescut presiunea socială pe piaţa forţei de muncă prin apariţia telefonului mobil?

Companiile şi sindicatele ar trebui să facă un protocol pentru a reglementa hărţuirea salariaţilor prin sms, e.mail şi telefonul mobil după programul de muncă, seara, în week-end sau în perioadele de vacanţă?

A devenit telefonul mobil complicele numărul 1 al tele realităţii?

 

(w500) Nomofobia

Este telefonul mobil urechea lui Big Brother?

Este Smartphone-ul este un instrument care contribuie la revolutia informaţională, împotriva statelor care cenzureaza libertăţile, sau este de fapt un instrument de spionare, care mai devreme sau mai târziu se întoarce împotriva utilizatorului?

Trebuie să reglementăm dreptul la imagine de când telefoanele 3D/4D ne pot face fotografii fără acordul nostru?

Expansiunea şi concentrarea undelor electromagnetice adusă de Smartphone-uri au o incidenţă asupra climatului planetei?

A crescut poluarea sonoră prin utilizarea telefoanelor mobile? Se va ajunge la delimitarea unor zone silenţioase în locurile publice?

Este telefonul mobil nefast pentru sănătate?

Pentru protecţia sănătăţii, sunt necesare reglementări mai severe pentru implantarea antenelor în zonele locuite?

Trebuie să reglementăm sau să ne păzim de reţelele Wi-Fi care au inundat viaţa noastră cotidiană?

 

 

 

Surse:

scientificamerican.com

gadgetreport.ro

romanialibera.ro

ziarulunirea.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite