Puternicul lider al metroului și afacerile din subteran

Dincolo de revendicările salariale, conflictul sindicaliștilor de la metrou cu managementul companiei are mize mult mai adânci. Sindicatul de la metrou deține toate spațiile comerciale din subteran. Și nu sunt puține. Le închiriază și dă Metrorex 36 la sută. De fapt, le deținea. Ministerul Transporturilor a suspendat de aproape trei ani contractul prin care sindicaliștii au dreptul să dea spre închiriere spațiile comerciale, numai că lucrurile merg mai departe.

26 Martie 2021, 20:09 (actualizat 26 Martie 2021, 22:58) Știrile TVR |
Puternicul lider al metroului și afacerile din subteran
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

CĂTĂLIN DRULĂ, ministrul Transporturilor: "Rădoi, s-a terminat! Ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge! Miza celor care au inițiat această acțiune ilegală este exact aceasta: banii pe care firma sindicatului îi încasează din chiriile de la spațiile comerciale

Avertismentul ministrului Transporturilor îl vizează pe Ion Rădoi, liderul de 30 de ani al sindicatului metroului. Ion Rădoi a fost, din 2000 în 2008, parlamentar PSD, dar a rămas liderul incontestabil al unui sindicat care se declară o armă de temut. De activitatea sa de sindicalist se leagă practic toate conflictele de muncă de la metrou, dar și tot felul de controverse privind spațiile comerciale din subteran ale sindicatului. Un sindicat care a câștigat încă din anii 90 dreptul de a închiria spațiile comerciale de la metrou, dând puțin peste un sfert din încasări Metrorex, restul păstrându-l pentu sine.

MARIAN BĂRĂGĂU, sindicalist: “E dreptul rudelor, fiilor, fiicelor, mamelor membrilor de sindicat care au spații comericale în metrou".

În 2018, ministrul Transporturilor de atunci, Lucian Șova, nu a mai prelungit dreptul sindicatelor de a administra spațiile comerciale. Coincidență sau nu, la scurt timp, în plin proces de negociere a contractului de muncă, sindicatul lui Ion Rădoi a declanșat greva generală, doar că aceasta a fost suspendată în justiție. Metrorex a tăiat apa și curentul magazinelor din subteran, dar instanța a obligat-o să revină asupra deciziei. Practic, acum, sindicatele închiriază spațiile în baza unui contract expirat. Există însă un proces pe rol în acest caz.

VICTOR MUȘATU, reprezentant Asociația Comercianților de la Metrou: "Când un proces este pe rol, când există o ordonanță prezidențială, în ce bază vin ei cu această decizie de evacuare? Ce s-ar întâmpla s-o scoată la licitație? Cine credeți dumneavoastră că ar câștiga licitația?"

Protestul de azi vine după ce Metrorex a notificat firma sindicatelor să închidă magazinele din subteran. Ion Rădoi califica ieri notificarea drept o intimidare:

ION RĂDOI, președintele Unitatea Sindicatelor Libere Metrou: "Aceşti oameni nu pot fi evacuaţi, fiindcă există un proces pe rol. Este vorba de o intimidare pe care o încearcă, ăsta e un proces pe rol care o să țină câţiva ani".

Azi protestatarii exclud orice legătură între demersul lor și spațiile comerciale.

DAN VASILE, reprezentant al protestatarilor: “Această oprire volintară a lucrurilor nu are legătură cu spațiile comerciale din metrou”.

Din 1990 încoace, metroul a înregistrat aproape 20 de greve, generale sau de avertisment.

Starea de alertă nu permite declanșarea conflictelor de muncă în domeniile strategice, însă sindicatele susțin că acțiunea de astăzi este una spontană, și nu declanșată ca un conflict de muncă propriu zis, potrivit legislației muncii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 29°C
IASI 29°C 28°C
CLUJ 26°C 25°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 28°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI