Puterea de cumpărare a românilor nu este nici la jumătatea mediei europene. Sunt și diferențe mari între județe

12 noiembrie 2022, 19:30

În România, capitala concentrează cea mai mare putere de cumpărare: peste 15 mii de euro pe cap de locuitor. Este cu peste 93 la sută mai mare decât media națională și de 3,6 ori mai mare decât în Vaslui, care este pe ultimul loc în ţară, după cum arată studiul GfK.

Anul acesta, Clujul a depăşit Timişul şi a urcat pe locul doi, cu peste 11 mii de euro pe cap de locuitor. Toate județele din top 10 au o putere de cumpărare peste media naţională. Celelalte, adică peste trei sferturi din ţară/din toate județele, sunt sub medie. Faţă de anul trecut, decalajul dintre zone s-a mărit.

Puterea de cumpărare a românilor este cu 51 la sută mai mică decât media europeană. Cu puțin peste opt mii de euro pe cap de locuitor, suntem pe locul 31 din 42 ţări incluse în studiu.

Liechtenstein, Elveția și Luxemburg au cea mai mare putere financiară şi sunt la mare distanță de restul Europei. La polul opus sunt Kosovo, Moldova și Ucraina. Liderul din top are un buget disponibil pentru cheltuieli și economii de peste 43 de ori mai mare decât ucrainenii.

Media pe Europa depăşeşte 16 mii de euro, cu aproape 6 la sută mai mare decât anul trecut. Europenii au la dispoziție peste 11 trilioane de euro de cheltuit pentru alimente, întreținerea locuințelor, servicii, costuri cu energia, pensii private, asigurări, vacanțe, mobilitate și achiziții de consum. Sunt banii care le rămân după ce-şi achită taxele şi impozitele şi oferă donaţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite