Puterea a propus noi modificări la Codurile Penale. Schimbările sunt în favoarea celor acuzați de infracțiuni

18 aprilie 2018, 17:23

Deputatul PSD Florin Iordache propune 3 proiecte legislative de modificare a Codurilor Penal, de Procedură Penală și de Procedură Civilă.

Conform acestora, infracțiunea de neglijență în serviciu este dezincriminată, traficul de influență este redefinit, la fel și grupul infracțional organizat.

Se propune și introducerea obligației ca o hotărâre definitivă să fie motivată în cel mult 30 de zile sau, în cazuri excepționale, în 60 de zile. Motivarea va trebui semnată de toți judecătorii care au participat la ultimul termen, la dezbateri, deliberări și la pronunțarea sentinței. În caz contrar, se reia judecata ultimului termen cu un nou complet.

Exact pe acest motiv a contestat anul trecut liderul PSD sentința definitivă din dosarul “Referendumul” la Înalta Curte. Cererea lui Liviu Dragnea a fost respinsă.

Comisia Iordache vrea să modifice și termenele de prescripție ale infracțiunilor, să facă schimbări în ceea ce privește confiscarea extinsă. Astfel, bunurile dobândite înainte de 2012 nu se vor mai confisca.

__________________________

ACTUALIZARE Telejurnal 17.00 Sub imperiul corelării acestor coduri penale cu deciziile Curții Constituționale dar și cu Directiva europeană privind prezumția de nevinovăție, reprezentanții PSD și ALDE din Comisia specială de justiție și-au asumat astăzi depunerea a trei proiecte de lege, două pe Codul Penal și Codul de Procedură Penală și unul pe Codul Civil, a transmis Marius Vulpe, din Parlament.

Autorii au venit cu o serie de modificări prin care reduc, de exemplu, termenii de prescriere pentru o serie de infracțiuni. Dar schimbă și condițiile de eliberare condiționată prin reducerea acelui termen obligatoriu de ispășire a pedepsei, de la două treimi până la jumătate, de exemplu, în cazul condamnărilor până la 10 ani de închisoare.

Avem și o serie de dezincriminări de infracțiuni, de exemplu neglijența în serviciu nu va mai constitui infracțiune.

De asemenea, dacă te autodenunți pentru faptul că ai dat mită, în termen de șase luni de la săvârșirea faptei, poți beneficia de clemență. La fel și dacă te afli în stare de incompatibilitate sau conflict de interese și faci acest anunț de autodenunț înainte ca organele de anchetă penală să intre în acțiune.

Confiscarea extinsă este și ea restricționată doar la veniturile obținute din surse ilicite, și numai pentru fapte comise după 2012, când au intrat în vigoare ultimele modificări operate la Codul Penal.

Toate vor fi supuse dezbaterii publice în perioada următoare. Opoziția reclamă faptul că, în spatele acestor prevederi, se ascund o serie de interese de grup sau personale, că politicienii vor să-și facă scăpați unii prieteni sau pe alți politicieni cu probleme în justiție și cer aosicațiilor profesionale să vină și să amendeze aceste proiecte deoarece, în viziunea lor, acestea îngreunează toată procedura de anchetă penală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă