Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, oprindu-și cu greu lacrimile când este întrebat despre imaginile din Ucraina: Cred că putem vorbi cu toții despre depravarea lui Putin. Prostiile spuse de el sunt de neconceput

"Depravare", "prostii", "ridicol", "bizar". Cuvintele tari folosite de secretarul de presă al Pentagonului în briefing-ul de vineri pentru a descrie comportamentul și retorica lui Vladimir Putin nu au trecut neobservate. Un moment de încărcătură emoțională maximă a fost cel în care John Kirby s-a oprit câteva secunde pentru a-și stăpâni lacrimile în timp ce se referea la imaginile cu victimele din Ucraina. Reprezentantul Pentagonului a admis că este posibil să nu fi fost niciodată pe deplin evaluată determinarea lui Putin de a recurge la un astfel de grad de violență, la o astfel de cruzime față de oamenii nevinovați, față de populația civilă.

30 Aprilie 2022, 01:56 (actualizat 30 Aprilie 2022, 02:05) | Mihaela Carpea |
John Kirby, purtător de cuvânt Pentagon

Întrebat de unul dintre jurnaliști dacă Putin este un personaj rațional, Kirby a răspuns: "Nu sunt psiholog, am o diplomă în Istorie de la Universitatea din Florida de Sud, nu voi intra în psihologia lui Vladimir Putin, dar e greu să te uiți la ceea ce face în Ucraina, la ce fac forțele sale în Ucraina, și să te gândești că un individ etic, moral ar putea să justifice așa ceva".

"E greu să te uiți la...". În acest punct al răspunsului său, Kirby s-a oprit secunde bune pentru a se reculege. Apoi și-a cerut scuze.

"E dificil să te uiți la unele imagini și să te gândești că orice lider care gândește robust, un lider matur și serios ar face așa ceva. Deci nu mă pot referi la psihologia sa, dar cred că putem vorbi cu toții despre depravarea sa".

Jurnaliștii au remarcat imediat că secretarul de presă al Pentagonului nu a folosit niciodată cuvinte atât de dure și nu a reacționat emoțional în mod public la imagini puternice.

"Nu am vrut să devin emoțional, îmi cer scuze pentru asta, nu vreau să fie despre mine această declarație, dar am fost în armată timp îndelungat și am avut prieteni care nu s-au mai întors. Este pur și simplu dificil. Este dificil inclusiv pentru voi toți. Mai ales pentru voi. Voi aveți oameni acolo care văd aceste lucruri și care aduc aceste imagini. Este pur și simplu dificil să te uiți la ele și este greu să concepi - hai să-i spunem pe nume: prostiile (BS - bullshit) cum că ar fi vorba despre nazism în Ucraina, că ar fi vorba despre protejarea rușilor din Ucraina, despre protejarea intereselor naționale ruse, când niciunele - niciunele! - nu au fost amenințate de Ucraina. Este greu să pui în acord această retorică cu ceea ce le face în Ucraina unor oameni nevinovați, împușcați în ceafă, cu mâinile legate la spate, femei însărcinate ucise, spitale bombardate. Adică este de neconceput. Și nu știu, nu am capacitatea mentală de a înțelege cum faci o conexiune între aceste două lucruri. Este dincolo de puterea mea de înțelegere. Dar eu sunt doar un purtător de cuvânt, nu am calificarea necesară să fac o evaluare într-un fel sau altul, îmi cer scuze pentru că am strecurat perspectiva personală aici".

John Kirby a admis că este posibil să nu fi fost evaluată corect determinarea lui Putin de a recurge la un astfel de grad de violență, la o astfel de cruzime față de oamenii nevinovați, necombatanți, desconsiderând viețile luate. Reprezentantul Pentagonului s-a referit în acest context și la lipsa de precizie a loviturilor armatei ruse.

"Chiar dacă ai găsi o rațiune în ce face, sigur că este inacceptabil ce face, dar să spunem că, ipotetic, ajungi într-un punct în care ajungi să crezi că acest război este justificat. Nu poți ignora felul în care comite aceste lucruri și în care forțele sale urmează acest scop, nu poți ajunge la o concluzie că ceea ce face e justificat. Este pur și simplu brutalitate, în cel mai rece și depravat mod. Și nu cred că pot explica mai bine de atât".

Kirby este contraamiral în rezervă al Marinei Statelor Unite.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI