Purtătorul de cuvânt al Guvernului: În privinţa vârstei de pensionare, ca şi în cazul altor potenţiale schimbări, vor fi luate măsuri etapizat, nu vor fi schimbări bruşte, care să genereze dezechilibre

Dan Cărbunaru purtătorul de cuvânt al Executivului
Dan Cărbunaru purtătorul de cuvânt al Executivului
2 noiembrie 2022, 16:03

Întrebat despre informaţiile vehiculate privind creşterea vârstei de pensionare în noile reglementări din domeniu, Cărbunaru a răspuns: „N-aş vrea să fac speculaţii nici în legătură cu acest lucru şi nici în legătură cu alte elemente care circulă în spaţiul public. În privinţa vârstei de pensionare, ca şi în cazul altor potenţiale schimbări, vor fi luate măsuri etapizat, nu vor fi schimbări bruşte în sistem care să genereze dezechilibre. Şi este apelul la raţiune pe care l-au făcut mai mulţi membri ai Guvernului în ultima perioadă şi pe bună dreptate, pentru că funcţionarea sistemului trebuie asigurată şi asta implică şi o anumită continuitate, deci inclusiv din perspectiva vârstei de pensionare, din datele pe care le am, nu vor fi elemente de schimbare bruscă, care să genereze dezechilibre de sistem”.

În ceea ce priveşte jalonul din PNRR privind pensiile speciale, Cărbunaru a precizat că s-a constituit un grup de lucru – specialiştii de la Ministerul Muncii fac analize şi există consultanţă din partea Băncii Mondiale.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a reiterat că pensiile militare nu sunt pensii speciale.

„Există, pe de altă parte, şi faptul că pensiile militare nu sunt pensii speciale, deci sunt pensii care sunt recunoscute ca atare în orice stat civilizat, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, iar potrivit asigurărilor date de către Ministerul Justiţiei în privinţa magistraţilor, pentru că şi acolo au fost anumite discuţii, atât deciziile Curţii Constituţionale, cât şi statutul recunoscut la nivel european, sunt garanţii care trebuie furnizate acestui corp. În privinţa, însă, a modului final în care România va asambla acest pachet, la finalul activităţii pe care o derulează colegii de la Ministerul Muncii, împreună cu cei de la cei de la celelalte ministere, vom avea un pachet final pe care o să-l prezentăm. (…) Dincolo de deciziile politice care s-au luat la nivelul coaliţiei, dincolo de poziţia Guvernului, există şi această inserţie tehnică de la Banca Mondială, deci se vor asambla toate aceste elemente ţinând cont de criteriile pe care vi le-am prezentat şi sperăm ca în cel mai scurt timp să avem şi o formă agregată pe care să v-o prezentăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă