Punctul de trecere Rafa dintre Gaza și Egipt este deschis, dar loviturile aeriene au făcut ca drumurile să fie „inoperabile”

Punctul de trecere Rafah
Punctul de trecere Rafah
15 octombrie 2023, 00:20

„Punctul de trecere Rafa este deschis oficial pe partea egipteană, a fost deschis tot timpul”, a declarat Shoukry.

Oficialul egiptean a precizat că, dacă cetățenii străini din Gaza reușesc să treacă prin punctul de trecere Rafa, guvernul egiptean va ajuta la facilitarea zborurilor pentru a-i întoarce în țările lor de origine.

„Dacă toate procedurile au fost luate în mod corespunzător și și-au verificat documentele pe partea din Gaza pentru a trece, le vom oferi toate facilitățile în cooperare cu ambasadele lor pentru a-i duce la un punct de plecare”, a declarat Shoukry.

Shoukry a precizat că Egiptul a încercat să colaboreze cu Națiunile Unite pentru a trimite ajutoare umanitare în Gaza, dar nu a primit autorizația corespunzătoare pentru a face acest lucru.

De asemenea, Shoukry a îndemnat la protejarea vieților civililor în timpul conflictului.

„Susținem necesitatea respectării dreptului umanitar internațional, necesitatea de a aborda preocupările și circumstanțele foarte dificile în care se află civilii palestinieni. Avem nevoie de o protecție mai mare pentru ca civilii să nu fie ținta unor focuri de armă”, a declarat Shoukry. „Am fost foarte clar că nu acceptăm nicio formă de luare în vizor a civililor nevinovați.”

Punctul de trecere Rafa dintre Gaza și Egipt a rămas singura cale de ieșire viabilă pentru scoaterea oamenilor din enclava asediată – și pentru a introduce provizii.

Departamentul de Stat al SUA a indicat anterior că punctul de intrare egiptean „ar putea fi deschis” pentru americanii care încearcă să iasă din Gaza, dar presa locală a raportat că cetățenii americani și alți cetățeni străini care au ajuns la punctul de trecere nu au putut părăsi Gaza sâmbătă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite