Punct de informare și asistență pentru refugiații ucraineni, înființat pe A1, în județul Alba

18 martie 2022, 11:41

Printre primii refugiați care au beneficiat de consiliere la punctul de informare se numără două familii care și-au abandonat casa situată la 20 km de Kiev după ce bombele rusești au început să explodeze.

Printre refugiați se numără și Serghei împreună cu soția , părinții și cei trei copii. Cu toții au locuit două săptămâni la Făgăraș, iar acum se îndreptă către Croația, unde îi așteptă prietenii cu alte posibilități de cazare.

„Personalul de aici a fost de mare ajutor. Ne-au răspuns la toate întrebările, ne odihnim puţin, şi suntem pregătiţi să mergem mai departe”, a spus Serghei.

„Mulţumim că sunteţi aici. Eram pe drum şi voi ne-aţi arătat direcţia, ne-aţi dat gustări şi pentru asta vă mulţumim foarte mult”, a spus un alt cetățean ucrainean.

Autostrada A1 a fost aleasă special pentru amplasarea punctului de informare pentru că preia traficul din centrul țării și de pe autostrada A3, dar și din nordul Transilvaniei. Este una dintre principalele căi rutiere alese de ucraineni către țările din vestul Europei. Aici refugiații pot beneficia de sfaturi și ajutor, dar și de o băutură caldă sau o gustare după un drum lung și plin de pericole.

„Aici pot să afle înformații privind statutul de refugiat, vor fi tot timpul voluntari de la Crucea Roșie, pompieri și jandarmi care pot să dea o mână de ajutor. Propunerea a venit de laComitetul pentru Situații de Urgență: să acordăm toate tipurile de informații pentru cei care tranzitează sau rămân în țară, va fi operaționalizat 24 din 24. Vor fi prezenți colegii de la Poliție, Emigrări, Crucea Roșie”, a precizat Nicolae Albu – prefectul județului Alba.

Crucea Roșie este prezentă cu doi voluntari și un angajat care ajută în relaționarea cu cei care tranzitează acest punct,. Le oferim apă, suc, ceaiuri calde, cafea, alimente de primă necesitate, tot ce e nevoie, inclusiv cartele telefonice, a spus Adrian Dușa – directorul Crucii Roșii Române, filiala Alba.

Refugiații ucraineni din Alba ajută autoritățile locale, astfel că, din această seară, mai multe voluntare vor fi prezente la punctul de informare de pe autostradă.

„Suntem din Odesa, am venit să ajutăm voluntarii şi pe cetăţenii ucraineni care trec pe aici. Vă mulţumim mult pentru ospitalitate”, a spus o voluntară.

Voluntarii de la punctul de informare din Alba îi așteaptă non-stop pe refugiați cu informații, gustări calde și mai ales cu un zâmbet care le va da puterea să meargă mai departe după ce au scăpat din infernul războiului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite