Punct și de la capăt în Catalonia. Secesioniștii au ieșit învingători în scrutinul anticipat

29 decembrie 2017, 21:42

Partidele secesioniste catalane susțin ideea unei republici independente de aproape 30 de ani, dar confruntarea cea mai puternică cu administrația centrală s-a produs în această toamnă, pe 1 octombrie.

10 mii de agenți de poliție au fost trimiși din restul Spaniei ca să împiedice un referendum ilegal de independență în Catalonia.

Imaginile violente au fost folosite de partidele secesioniste ca să obțină simpatia Europei și o eventuală mediere internațională. În timpul referendumului ilegal din Catalonia, serviciile spaniole de informații au depistat o activitate intensă pe rețelele de socializare, realizată de profiluri rusești care promovau știri false despre criza catalană.

Eforturile lui Carles Puigdemont de a obține sprijin internațional au fost zadarnice și, cu toate acestea, executivul catalan a mers înainte până la declararea independenței în parlamentul regional.

Actul, aprobat în absența opoziției parlamentare, nu a avut niciun efect juridic, dar guvernul Spaniei a obținut aprobarea Senatului ca să suspende autoritatea regională a Cataloniei.

În timp ce justiția deschidea dosare pe numele foștilor oficiali catalani, Carles Puigdemont și alți colaboratori s-au autoexilat la Bruxelles. Câțiva foști miniștri regionali și lideri ai mișcării secesioniste au ajuns în arest preventiv pentru acuzații de rebeliune, nesupunere și deturnare de fonduri, iar Spania a reușit să restabilească ordinea constituțională în Catalonia.

Alegerile anticipate din 21 decembrie nu au produs însă schimbarea așteptată de unioniștii catalani. Partidele secesioniste Junts pel Cat, Stanga Republicana și CUP au obținut din nou majoritatea parlamentară bazată pe 47 la sută din voturi și dețin 70 de mandate într-o cameră cu 135 de parlamentari.

Criza catalană afectează deja economia unei regiuni care se mândrea cu 25 la sută din bogăția Spaniei și care a fost depășită de Madrid. Peste 3 mii de companii au abandonat Catalonia de teama instabilității politice, iar pericolul unei recesiuni amenință progresele economice ale întregii țări.

Societate spaniolă așteaptă acum de la noul parlament catalan, care se va reuni în ianuarie, să aleagă un lider regional dispus să restabilească comunicarea dintre Madrid și Catalonia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite