Puiu Popoviciu, Sebastian Ghiță, Alexander Adamescu, Radu Mazăre. Lista oamenilor de afaceri influenți urmăriți de justiția din România

4 octombrie 2018, 19:07

Autoritățile vor să-l aducă de la Londra pe Puiu Popoviciu, un influent om de afaceri, care are o condamnare de 7 ani de închisoare în dosarul Băneasa.

A luat fraudulos 200 de hectare de pământ de la Universitatea de Agronomie. Instituția și statul au fost prejudiciate cu aproape un miliard de lei, terenul fiind situat într-o zonă exclusivistă a Capitalei.

Imediat după condamnare, Puiu Popoviciu a fost reținut la Londra, însă a fost eliberat pe cauțiune.

Extrădarea sa încă se judecă.

Pe lista celor vânați este și Sebastian Ghiță, care a fugit de sub nasul celor care-l filau, în decembrie 2016.

Patru luni mai târziu, el a fost arestat la Belgrad și eliberat la scurt timp, după ce a plătit o cauțiune de 200.000 de euro.

În această vară, Curtea Supremă de la Belgrad a refuzat extrădarea lui pe motiv că în România e persecutat politic. Decizia nu e însă definitivă.

A fost singurul fugar al cărui caz s-a discutat inclusiv la nivel de șefi de stat.

Tot la Londra a fost găsit de anchetatori și Alexander Adamescu, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare în lipsă.

A fost acuzat, alături de tatăl său, care a murit între timp, că a dat mită unor judecători ce se ocupau de un dosar de insolvență.

Reținut inițial, Adamescu a fost lăsat sub control judiciar până în această primăvară, când a fost arestat din nou. Judecătorii britanici l-au acuzat că a depus la dosar un document falsificat.

În primă instanță, extrădarea în România a fost încuviințată, însă decizia nu e definitivă.

Pe lista fugarilor se află și Radu Mazăre, fost primar al orașului Constanța și fost politician PSD. El a plecat din țară la sfârșitul anului trecut, deși se afla sub control judiciar.

Mazăre a fugit în Madagascar, țara în care mergea des, fiind pasionat de kitesurfing.

La scurt timp după ce a părăsit țara, Mazăre a fost condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu. Decizia nu e definitivă. Avocații lui au informat instanța de la București că fostul primar a obținut azil politic în Madagascar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite