Puerto Rico, atmosferă latină şi americană

12 ianuarie 2017, 08:49

Situat în nord-estul Mării Caraibilor şi asociat Statelor Unite ale Americii, statul insular este format din  insula Puerto Rico, cea mai mică din Antilele Mari, şi câtva insule mai mici şi arhipelaguri.

Pe lângă insula Puerto Rico, unde se află şi capitala San Juan, preferate de turişti sunt insulele Vieque – cu golfurile sale luminiscente, câteva din cele mai bune plaje din Caraibe şi unele pustii unde încă pot fi văzuti cai sălbatici, insula Culebra –  mai puţin atinsă de civilizaţia modernă şi locul unor uimitoare areale naturale, sau misterioasa insula Caja de Muertos – preferată de cei care vor să exploreze natura virgină sau o pădure tropicală uscată, cu cactuşi care ating şi 6 metri înălţime.

(w620) Golf biolu

Golful biolumiscent Puerto Mosquito din insula Vieques, declarat oficial cel mai luminos din lume de Guinness Book of World Records 2008

În Puerto Rico se află trei dintre golfurile bioluminiscente ale lumii, unde te poţi plimba cu kaiacul, canoea sau cu bărcile cu motor şi în timpul nopţii, plaje cu ape calme pentru diving sau cu valuri perfecte pentru surfing, munţi şi păduri cu rute de trekking şi  eco-sisteme unde poate fi admirată viaţa sălbatică. Cu o natură atât de diversă, un climat tropical şi o cultură care îmbină elemente hispanice, africane, taino şi americane, dar şi cu un nivel foarte atractiv al taxelor, Puerto Rico este o destinaţie de vacanţă foarte populară pentru turiştii din toată lumea.

(w620) El Conquis

Resortul El Conquistador

Populată de aborigeni, Puerto Rico a fost revendicată de Coroana spaniolă, în anul 1493, şi după patru secole de dominaţie colonială, în care populaţia indigena aproape a disparut şi au fost aduşi sclavi din Africa,  Porto Rico a fost cedata Statelor Unite, în anul 1898. Portoricanilor li s-a acordat cetaţenie americană înca din anul 1917, iar autoguvernarea internă a fost ajutată de o constituţie adoptată în anul 1952, care prin care a fost afirmat statutul politic de Commonwealth, teritoriu neincorporat organizat de SUA.

Inaugurarea hotelului de lux Condado Vanderbilt din capitala San Juan, în 16 octombrie 1919, a marcat începutul turismului în Puerto Rico, aflat timp de decenii la concurenţă cu cel din Cuba. Acum, Puerto Rico este cel mai industrializat stat din Caraibe şi are 4 milioane de locuitori, cu cel mai bun nivel de trai din regiune, şi primeşte mai mult de 5 milioane de turişti în fiecare an, cei mai mulţi din Statele Unite.

Pe insulă sunt nenumărate mari resorturi de lux, pe ţărmul Mării Caraibilor, a Oceanului Atlantic, în pădurea tropicală sau plantaţii, care oferă infrastructura pentru toate tipurile de activităţi în natură, de la înot şi până la trasee de golf. Cele mai cunoscute resorturi sunt cele din Rincón, Fajardo sau Rio Grande, dar şi eco şi agro turismul au devenit un trend care atrage vizitatori şi aduce venituri însemnate la bugetul ţării.

(w620) Resort eco

Resort eco turism

Puerto Rico este o destinaţie plină de viaţă, multiculturală, cu rădăcini caraibiene şi africane şi influenţată de stilul de viaţă american, cu o muzică tradiţională explozivă, denumită bomba, cu o gastronomie delicioasă şi sărbători unice.

(w620) Carnaval P

Carnavalul Ponce, va avea loc între 22 şi 28 februarie 2017, este versiunea portoricana a celebrului Mardi Gras din New Orleans, a Carnavalului de la Veneţia şi a celui din Rio, are rădăcini în secolul XVIII şi este cel mai colorat şi mai aşteptat festival al insulei

Saborea este cel mai mare festival destinat gurmanzilor şi are loc in luna aprilie a fiecarui an, Congresul de Salsa are loc în luna iunie şi timp de o săptămâna atrage iubitorii acestui ritm care vin sa asculte muzică şi să danseze, iar Tabara de Kiteboarding, care are loc timp de o săptămână, între lunile iunie şi iulie, este o ocazie perfectă pentru a învăţa şi practica acest sport.

Insula Puerto Rico

În interiorul insulei se află un lanţ de munţi cu peisaje spectaculoase, al treilea cel mai mare sistem de peşteri subterane din lume şi înălţimi care ajung pâna la 1338 m, la Cerro de Punta. În centrul insulei sunt o pădure tropicală şi un deşert acoperit în întregime cu cactuşi, iar în nord, rezervaţia naturală Las Cabezas de San Juan, unde pot fi văzute iguane, tufişuri de mangrove şi o lagună luminiscentă.

(w620) Jayuya Pue

Jayuya din centrul insulei, în mijlocul Cordillera Central

Oraşul San Juan este capitala statului şi prima destinaţie turistică a celor care se îmbarcă de aici într-o croazieră în zona Caraibelor.

(w620) San Juan P

Capitala San Juan

San Juan a fost fondat de spanioli în 1521, iar partea veche a oraşului, foarte bine conservată, are pieţe şi clădiri istorice şi situri incluse de UNESCO în Patrimoniul Umanităţii.

(w620) OraÅŸul Ve

O vizită în San Juan Viejo, partea istorică a oraşului, te duce în istorie. Stăduţele înguste sunt pavate cu piatră albastră, iar casele în stil colonial sunt vopsite în culori pastelate

Pentru a apăra oraşul şi Golful San Juan spaniolii au construit La Fortaleza, începută în secolul XVI şi terminată două sute de ani mai târziu, ziduri înalte şi forturile San Felipe del Morro, San Cristóbal şi San Juan de la Cruz (El Cañuelo). Toate aceste situri sitorice sunt acum înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO.

(w620) Fortul San

Fortul San Cristóbal din San Juan

Prin secolul XIX,  o treime din fortificaţii au fost demolate pentru a uşura accesul şi traficul în oraş.  În fort spaniolii construiseră şi rezervoare gigantice de apă, utilizate în timpul celui de al Doilea Război Mondial pentru depozitarea bombelor.

(w620) Parque de

Parque de Bombas (staţia pompierilor), acum muzeu, este o clădire istorică din Ponce şi un reper al insulei. A fost construită pentru a servi drept pavilion principal al expoziţiei Tărgului din 1882

Ponce, al doilea cel mai vechi oraş de pe insulă, a fost fondat în 1692, de strănepotul conchistadorului Juan Ponce de León, primul guvernator al Puero Rico, şi construit de imigranţii europeni. Oraşul, cunoscut ca La Perla del Sur (Perla Sudului), este o mare mândrie locală. Aici s-au făcut averi din cafea, producţia de porumb şi trestie de zahăr, din activităţi manufacturiere, bancare şi financiare. Când americanii au invadat insula în 1898, Ponce era un oraş înfloritor, centru financiar şi de comunicaţii, avea propria monedă, oficii consulare ale Marii Britanii, Germaniei şi Olandei şi organiza un mare Târg anual, cu produse industriale şi agricole. Acum, Ponce este o destinaţie turistică care atrage prin arhitectura elegantă în stil neoclasic, cele patru mari muzee – Casa Armstrong Poventud, Casa Wiechers-Villaronga, Museo de la Música Puertorriqueña şi Casa de la Masacre, şi prin evenimentele culturale, între care remarcabil este Carnaval Ponceño.

(w620) Hacienda B

Hacienda Buena Vista, o veche plantaţie de cafea

Valuri nunai bune prntru surfing în zona orăşelului Rincón

Rincón, de pe coasta de vest a insulei, nu  este doar o destinaţie foarte cunoscută de surfing, ci şi una pentru ecoturism. Aici poţi face snorkeling pentru a admira ţestoasele, peştii tropicali din recifele de corali sau chiar balenele, ori poţi locui la o fermă şi ajuta la culegerea fructelor sau la salvarea şi reabilitarea cailor aflaţi în situaţii dificile.

(w620) Surfing Pu

Pădurea El Yunque este singura pădure tropicală din sistemul naţional forestier american. Se întinde pe doar 120 de km pătraţi, dar biologic este extrem de divesă şi găzduieşte sute de specii de animale şi plante, din care unele trăiesc doar aici sau sunt pe cale de dispariţie.

(w620) Papagalul

Papagalul de Puerto Rico, o specie pe cale de dispariţie din Pădurea El Yunque

 

surse
lonlyplanet.com
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Carnavalul de la Veneţia / Foto: portaldivenezia

Carnavalul de la Veneţia la 862 de ani. Tema din acest an, "Spre Orient"