Publicul, manager virtual al muzeelor. Dialogul cu comunitatea a dus la creșterea numărului de vizitatori

Experienţa funcţionării aproape exclusiv în mediul online din primii doi ani de pandemie le aduce acum un succes nesperat instituțiilor de cultură. Le-a făcut să interacționeze cu publicul prin intermediul rețelelor sociale.

11 Iulie 2022, 08:22 (actualizat 11 Iulie 2022, 09:16) Știrile TVR |

Muzeografii au intrat în dialog cu comunitatea, iar oamenii le-au spus specialiștilor cum ar vrea să evolueze spaţiile muzeale. Așa a crescut numărul vizitatorilor.

Postări zilnice pe diverse rețele sociale. Și în limba română și în engleză. Așa a început schimbarea la Muzeul Național de Artă. Are acum și propriul canal pe youtube, actualizat în fiecare săptămână cu sute de noutăți.

Chiar managerul muzeului administrează pagina acestuia de Facebook și răspunde la întrebările și propunerile publicului.

Călin Stegerean, managerul Muzeului Naţional de Artă al României: Una dintre ele ar fi prelungirea programului de vizitare până la ore târzii. Ceea ce s-a și întâmplat, de Ziua Culturii Naționale, când muzeul a fost deschis până la ora 22. Și vom repeta acest tip de program.

În deschiderea către o noua politică a ajutat mult și studiul făcut anul trecut. Concluzia - publicul feminin e preponderent, cu vârstă tânără spre medie și cu studii universitare.

Tot publicul a solicitat că spațiile verzi din preajma clădirilor care aparțin Muzeului Național de Artă al României să se transforme în scene ale culturii. Ceea ce se va și întâmplă în această vară în grădina Muzeului Colecțiilor, de pe Calea Victoriei. Camping la Muzeu se numește proiectul care va face mai vizibilă legătură dintre artă și natură.

Muzeul Municipiului București are în structura să 12 entități culturale, fiecare cu pagina sa de socializare și cu propriul forum de dezbateri.

Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului Bucureşti: Consumul cultural începe să se nișeze. Am observat asta după 2020, cu precădere, și după retragerea în online și revenirea în circuitul clasic.

Tinerii vin singuri sau în grupuri să viziteze muzeele și nu cu familiile lor.

Tot tinerii sunt cei care caută însă acele teme care le sunt utile pentru a pune în context fenomene istorice, culturale, sociale și a le adapta la viața și la preocupările lor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 23°C 24°C
CLUJ 20°C 17°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 23°C 24°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI