„Publicul larg vede deja”. Putin, îngrijorat de consumul tot mai mare de alcool în rândul elitei sale pe fondul războiului

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
15 septembrie 2022, 12:26

Încă trebuie să făcută propagandă pentru un stil de viață sănătos. Trebuie pur și simplu făcut asta, nu lăsat la voia întâmplării, nu considerat ca fiind un lucru secundar: oamenii beau și vor continua să bea”. Vladimir Putin a făcut această declarație la jumătatea lunii august, într-o întâlnire cu șeful interimar al Regiunii Vladimir, Alexander Avdeev, notează Meduza, care explorează motivele atenției neobișnuite pe care președintele rus o acordă alcoolului.

Putin a mai adăugat că în lupta contra dependenței de alcool, nu trebuie introduse interdicții și nici creșteri excesive a accizelor și prețurilor, ci „promovarea unui stil de viață sănătos”, precum și „dezvoltarea infrastructurii pentru sport și acordarea atenției cuvenite domeniului culturii”.

Cu câteva zile mai devreme, Putin se întâlnise cu un alt guvernator, cel al regiunii Kirov, Alexander Sokolov (întrevederile au avut loc înaintea alegerilor din aceste regiuni, iar potrivit datelor oficiale atât Sokolov, cât și Avdeev au câștigat). Ocazie cu care, președintele Rusiei a vorbit din nou despre alcool sau mai bine zis, despre „nivelul ridicat de alcoolizare al populației” din orașele mono-industriale ale regiunii. „Nu trebuie băgat nimic sub covor, nici dat cu lac, ci trebuie făcut față celor mai stringente probleme”, l-a îndemnat Putin pe Sokolov, adăugând: „Vă rog să-i acordați atenție”.

Meduza remarcă faptul că înainte de asta, Putin nu vorbise niciodată atât de des despre problemele legate de dependența de alcool în Rusia. Unul dintre rarele sale comentarii pe această temă a fost făcut în timpul tradiționalei conferințe de presă din 2016. Un jurnalist îl întrebase pe președinte despre lupta împotriva circulației ilegale a alcoolului tehnic – după ce 77 de locuitori din Irkuțk muriseră otrăviți cu o loțiune pentru baie. Putin a răspuns atunci spunând că „alcoolizarea” este într-adevăr o „problemă” pentru Rusia. Totuși, a adăugat imediat, optimist, că, de exemplu, în țările din nordul Europei se bea la fel de mult (lucru care, notează Meduza, nu este adevărat).

Însă, consideră sursa citată, ceea ce face și mai ciudate declarațiile lui Putin de la întâlnirile cu guvernatorii este faptul că regiunile Vladimir și Kirov nu se numără printre regiunile cu cel mai mare nivel de dependență de alcool în rândul populației. Ministerul Sănătății al Federației Ruse nu oferă statistici cu privire la acest indicator pentru toți subiecții Federației, dar instituția a raportat că situația cea mai proastă se regăsește în Orientul Îndepărtat și în nordul țării, precum și în regiunea Penza. Totuși, Vladimir Putin nu a discutat despre „alcoolizarea populației” și cu guvernatorii acestora.

O sursă Meduza, apropiată Kremlinului, a explicat că abordarea subiectului a fost o surpriză și pentru cei doi guvernatori, deoarece nu se află „nici măcar printre primele zece subiecte” din aceste regiuni: „Nu este ceva care îngrijorează oamenii”. Potrivit sursei Meduza, Sokolov și Avdeev au fost nedumeriți și nu au înțeles de ce președintele vorbește brusc despre așa ceva. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, nu a răspuns la întrebările Meduza, până la momentul publicării articolului.

Totuși, alte două surse Meduza, apropiate administrației prezidențiale ruse, insistă că Putin a avut motivul lui. Potrivit acestora, președintele a început să acorde o atenție deosebită problemei întrucât, pe fundalul războiului din Ucraina, oficialii ruși au început să bea alcool mult mai des și mult mai mult. Putin este preocupat în special de starea „unor oameni din cercul său interior”, au subliniat sursele Meduza.

„Din februarie, oamenii așa scapă de stres. Miniștrii, adjuncții lor, chiar și unii vicepremieri, angajați ai administrației prezidențiale și ai Consiliului de Securitate, unii șefi de corporații de stat, guvernatori”, spune unul dintre interlocutori. El a mai precizat că principalul motiv pentru acest „stres” este legat de prejudiciul real adus Rusiei de invazie și sancțiuni, în condițiile în care Putin ar considera că oficialii ar trebui să facă față cu ușurință dificultăților. După cum a scris Meduza anterior, până în 24 februarie, aproape nimeni dintre oficialii ruși nu știa că președintele decisese să înceapă un război pe scară largă cu Ucraina, așa că mulți dintre ei au fost complet pierduți în primele luni de război și „nu știau ce sa facă”.

În același timp, doi interlocutori Meduza, apropiați de Kremlin, notează că, din ceea ce văd, eșecurile Rusiei de pe front nu afectează nicicum atitudinea oficialilor și a managerilor de top față de alcool: „Ei au propriul lor război, propriile probleme”.

Sursele Meduza cred că situația cu consumul de alcool în rândul oficialităților și birocraților ruși de vârf a început să-l îngrijoreze pe Putin, întrucât „disciplina a început să sufere”: „Unul dispare înaintea unui eveniment important, altul raportează dezarticulat și confuz. Publicul larg vede deja”.

Interlocutorii cred că Putin nu îi va concedia pe vinovați: „Deocamdată vor fi doar aluzii și cereri blânde”. Situația se poate schimba, însă: potrivit surselor Meduza, acum câțiva ani unul dintre guvernatorii ruși și-a pierdut postul tocmai din cauza dependenței de alcool.

Putin însuși, potrivit presei, aproape că nu bea acum (spre deosebire de anii studenției). Dar, de exemplu, a povestit public cum și-a sărbătorit odată ziua de naștere cu președintele chinez, Xi Jinping: „Nu voi ascunde asta, am băut o vodcă, doar că am tăiat-o cu cârnați”.

Potrivit Meduza, Putin a discutat și cu producătorii de alcool, care, la o întâlnire cu președintele, i-au spus acestuia că „rușii au crescut literalmente cu alcool”. Președintele nu a fost de acord cu această afirmație și a declarat: „Am crescut cu laptele matern. <…> Chiar și alcoolul bun, de înaltă calitate, se bazează tot pe spirt. Oferă putere pentru o perioadă foarte scurtă de timp, apoi…”. Iar în  2020, Putin declara: „Încerc să nu beau bere în ultima vreme. Crește burta”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite