Publicarea datelor despre vaccinare agită apele în Guvern. Explicații pentru care mai mulți români s-au imunizat peste rând

Cifrele publicate de Ministerul Sănătății privind vaccinarea aduc noi controverse în spațiul public. Baza de date arată că mai mulți români ar fi fost imunizați peste rând. Sunt, de fapt, persoanele din categoriile vulnerabile, care nu aveau nevoie de programare, susține coordonatorul campaniei de vaccinare. Deși Ministrul Sănătății vorbește despre transparență, admite că unele cifre nu sunt reale.

10 Martie 2021, 18:22 (actualizat 10 Martie 2021, 20:38) |
Publicarea datelor despre vaccinare agită apele în Guvern
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cifrele publicate de Ministerul Sănătății arată că, din 849 de persoane care s-au vaccinat la Școala Iuliu Hațieganu din Cluj Napoca, între 1 și 5 martie, 106 nu erau eligibile pentru această etapă.

De aici și suspiciunile că aceste persoane ar fi putut sări peste rând. Autoritățile locale au însă o explicație.

TASNÁDI SZILÁRD, prefectul județului Cluj: “Au fost 77 de persoane, erau liste speciale, nu programare prin intermediul programului, pentru profesori”.

În afară de profesori, în baza de date prezentată de Ministerul Sănătății, mai sunt și persoanele din centre sociale, cele imobilizate, pacienții cu transplant și persoanele fără adăpost, susține coordonatorul campaniei de vaccinare.

Dr. VALERIU GHEORGHIȚĂ, coordonatorul campaniei de vaccinare: “Avem nevoie de o prevalidare a datelor și explicate în mod corect, tocmai pentru că generează ideea că sunt persoane care se vaccinează și nu ar fi eligibile, conform etapei actuale. Atâta timp cât există persoane exceptate de la programare și nu pentru că ar fi favorizate într-un fel, ci pentru a grăbi activitatea de vaccinare, acest procent mi se pare irelevant, pentru că nu denotă că ar fi persoane vaccinate care nu ar trebui să fie în această etapă”.

Ministrul Sănătății susține că e nevoie de aceste liste pentru transparență și admite că unele date prezentate nu sunt corecte.

VLAD VOICULESCU, ministrul Sănătății: „Nu există niciun motiv pe lumea asta pentru care care datele să nu fie publice cu privire la vaccinare, cu privire la testare. S-ar putea ca unele date să fie corectate și pentru asta să fie nevoie de un efort, dar ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete - este un lucru profund nociv pentru democrația unei țări”.


În spațiul public a început o întreagă discuție privind numărul celor care ar fi sărit sau nu rândul și s-au imunizat în această etapă. Premierul a cerut verificări la Ministerul Sănătății și așteaptă un raport, mai ales că nu a fost consultat înainte ca cifrele să fie făcute publice.

Premierul FLORIN CÎȚU: “Am aflat din presă de prezentarea datelor. Am văzut mai multe interpretări în spațiul public, unele tendențioase și eu cred că cei care au publicat au datoria să le explice”.

Nemulțumit e și ministrul de Interne, care susține că au fost publicate unele date secrete.

LUCIAN BODE, ministrul de Interne: „Nu este normal ca ele să fie publicate cu adrese, legat de sistemul de apărare, sistemul de ordine publică, înțeleg că era vorba și de serviciile de informații”.


Neînțelegerile vor fi lămurite de Corpul de Control al premierului. Specialiștii vor face verificări și îi vor prezenta lui Florin Cîțu un raport detaliat despre aceste informații care au ajuns în spațiul public.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI