Jurnalistul Gabriel Gachi, de la „ReporterIași”, obligat de instanță să-și dezvăluie sursele pentru o investigație despre medicul europarlamentar Tudor Ciuhodaru

Reporter Iași
Reporter Iași
29 iunie 2022, 17:50

Managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași, dr. Lucian Eva, a dat în judecată publicația ReporterIași și pe jurnalistul Gabriel Gachi, în 2020.

În 28 iunie 2022, Judecătoria Iași a dispus repunerea pe rol a procesului și „pârâţii Reporter Is şi Gachi Gabriel să facă precizări despre sursa informaţiilor obţinute pentru editarea articolelor menţionate de către reclamanţi”. Procesul, AICI.

„Solutia pe scurt: În baza disp. art. 400 C. proc. civ. repune cauza pe rol şi fixează termen pentru continuarea judecăţii la T: 30.08.2022, ora 8,30 pentru când se citează părţile. Pune în vedere reclamanţilor să certifice toate înscrisurile depuse la dosarul cauzei, cu titlu de probatorii, respectiv fişele de pontaj din volum II al dosarului. Pârâţii Reporter Is şi Gachi Gabriel să facă precizări despre sursa informaţiilor obţinute pentru editarea articolelor menţionate de către reclamanţi. Cu cale de atac odată cu fondul. Document: Încheiere de şedinţă 28.06.2022”, se arată în minuta instanței.

În 2020, Reporter de Iași a scris cum medicul Tudor Ciuhodaru (PSD), europarlamentar, s-a trecut cu câte 14 ore pe zi la Spitalul de Neurochirurgie, pentru a-și face norma de 140 de ore lunar: „Sinteza ultimelor două săptămâni: de joi, 13 februarie și până luni, 24 februarie, Ciuhodaru a bifat o singură tură de 7 ore. Mai clar, în săptămâna 17-23 nu a călcat prin spital. Total opus, de luni 24 februarie și până joi, 27 februarie a figurat zilnic cu câte două ture. Adică, zilnic câte 14 ore.

Explicația: norma întreagă pe care Ciuhodaru o are la UPU de la Neuro ar presupune o prezență, luni-vineri, de 7 ore pe zi. Practic, în 20 de zile lucrătoare cât are o lună în medie, doctorul ar trebui să strângă 140 de ore. Iar pentru asta este remunerat cu 14.000 de lei net lunar”, a scris, în 2020, Reporter de Iași.

La vremea respectivă, publicația din Iași le-a cerut puncte de vedere atât managerului Lucian Eva, cât și lui Tudor Ciuhodaru, fără să primească vreun răspuns.

Gabriel Gachi a reacționat, pe contul său de Facebook, la cererea instanței: „Procesul cu Lucian Eva va fi repus pe rol deși era în pronunțare. Judecătoria ne cere să divulgăm sursă informațiilor, fără să se pronunțe asupra conținutului acestora. E o premieră în lungă mea carieră de ziarist. (De fapt, non-carieră.) Nu știu cum justifică instanța acest interes asupra unor informații care conduc la niște dezvăluiri care au caracter public. Dacă solicitarea e imperativă, poate ne trezim și puși în lanțuri. Mă simt ca în Camil Petrescu. Trebuie să mai fac tuberculoză și să mor împușcat în ultima secvență.

Cer azil la Ribnita. Viață e mai ieftină, iar regimul e la fel de absurd.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă