Pușcașii marini ruși acuză Ministerul Apărării de la Moscova de mușamalizarea unui dezastru militar

La sfârșitul lunii octombrie, în apropiere de satul Pavlivka, în partea anexată a regiunii ucrainene Donețk, au izbucnit lupte grele între forțele ruse și cele ucrainene. La 5 noiembrie, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a „învins” forțele ucrainene pe frontul sudic din Donețk. A doua zi, însă, mai mulți „corespondenți de război” ruși au postat un mesaj de la pușcașii marini din Brigada 155 a Flotei rusești din Pacific.

08 Noiembrie 2022, 16:41 (actualizat 08 Noiembrie 2022, 17:22) Știrile TVR |
Pușcași marini ruși / FOTO: Anna Krivitskaya / Shutterstock.com

Pușcașii marini, care au participat la ofensivă, au afirmat că unitatea lor a pierdut aproximativ 300 de persoane și jumătate din echipament în doar patru zile. Aceștia i-au cerut lui Oleg Kojemiako, guvernatorul regiunii rusești Primorski Krai, să efectueze o anchetă independentă cu privire la acțiunile ofițerilor responsabili de eșecul operațiunii și de pierderile grele, scrie Meduza.

La 6 noiembrie, Alexander Sladkov, corespondent al televiziunii și radioului rus de stat, a scris pe Telegram că pușcașii marini din Brigada 155 din Rusia au îndurat pierderi „inutile” de personal și de echipament. El a spus că bărbații au luat legătura cu guvernatorul Primorski Krai, Oleg Kojemiako, și a cerut ca acesta să comunice pierderile la vârful comandamentului militar al Rusiei, astfel încât o comisie la fața locului să poată „investiga urgent situația”.

Ulterior, canalul Telegram „Zona gri”, legat de Wagner-PMC, a postat declarația integrală. În aceasta, pușcașii marini susțin că au fost trimiși într-o ofensivă „derutantă” pentru ca generalul Rustam Muradov să „câștige bonusuri” cu șeful Statului Major General al armatei ruse, Valeri Gherasimov, și pentru ca „amicul” lui Muradov, Zurab Akhmedov, să primească titlul de Erou al Rusiei.

Potrivit pușcașilor marini, ofensiva a făcut ca Brigada 155 să piardă jumătate din echipamentul militar și aproximativ 300 de persoane, inclusiv răniți, morți și dispăruți, în doar patru zile. Ei au precizat că aceste cifre acoperă doar pierderile din brigada lor și că numărul total al pierderilor rusești rezultate în urma ofensivei ar putea fi mai mare.

Pușcașii marini au declarat că comandanții lor contau pe capturarea Pavlivkăi prin „strecurarea printre” pozițiile Ucrainei, dar că acest lucru i-a făcut în cele din urmă pe oameni să fie prinși într-o „zonă de ucidere”. Deoarece comandanților le este teamă să își asume responsabilitatea pentru manevra eșuată, au susținut pușcașii marini, aceștia au procedat la „ascunderea și suprimarea” datelor oficiale privind pierderile.

„Îi cerem [guvernatorului Oleg Kojemiako] să ia legătura cu [comandantul suprem] pentru a trimite o comisie nu de la Ministerul Apărării, unde Gherasimov îl protejează pe Muradov, ci una independentă. Să pună întrebări despre scopul acestei operațiuni, despre pregătiri și despre rezultate - fără îndulciri”, au scris pușcașii marini.

În replică, guvernatorul de Primorski Krai, Oleg Kojemiako, a declarat că i-a contactat pe comandanții brigăzii și că aceștia au confirmat că au avut loc lupte grele în jurul Pavlivka, dar că au calificat rapoartele pușcașilor marini privind pierderile mari ca fiind „semnificativ exagerate”. El a mai spus că a transmis cererea pușcașilor marini către procurorul militar, astfel încât „să poată fi efectuată o analiză separată pentru fiecare dintre aceste cazuri”. Publicația rusă de știri Agentstvo a remarcat că acesta a fost al doilea răspuns al lui Kojemiako la pușcașii marini, răspunsul său inițial fiind acela de a sugera că raportul lor ar putea fi „dezinformare din partea serviciilor de informații ucrainene”.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni, pe Telegram, că pierderile suferite de Brigada 155 de-a lungul a peste 10 zile nu au depășit 1% din personal, adăugând că pușcașii marini „își continuă ofensiva în zona de responsabilitate atribuită până la finalizarea completă a misiunii de luptă”.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI