Puține testări Covid. Medicii avertizează că este risc de agravare a bolii în cazuri aparent ușoare

22 august 2022, 22:10

Mai puţin de 12 mii de teste Covid au fost raportate la ultimul bilanţ, cele mai multe – rapide. Două din zece au ieşit pozitive.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: La centrul de recoltare de la Institutul Matei Balş din Capitală sunt testate zilnic în jur de 100 de persoane, inclusiv cele care ajung la camera de gardă direct, cu forme severe. La nivel naţional, sunt tot mai puţini cei care încearcă să afle dacă au Covid, deşi se pot face tese gratuite în 68 de centre de recoltare şi la peste 4300 de medici de familie.

Acum, cele mai multe forme de Covid sunt uşoare şi rar se întâmplă ca persoanele cu simptome să se mai testeze, spun medicii.

Adriana Pistol, secretar de stat în ministerul Sănătăţii: Noi rugăm pe toată lumea să apeleze la serviciile medicale pentru că, nu de puţine ori, am observat că formele care încep uşor pot evolua ulterior către forme medii sau chiar severe.

Chiar dacă testele rapide de la farmacie ies negative, acestea trebuie repetate dacă simptomele nu dispar. Unele persoane cu diverse probleme de sănătate, vârstnicii şi chiar unele persoane tinere fără alte boli pot să aibă surprize şi de la Omicron, spun medicii. Şi e important să fie evaluaţi şi să primească la timp antivirale, dacă e nevoie.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecţionist, director medical Institutul „Matei Balş”: E posibil ca în primele 3-4 zile lucurile să fie echilibrate, aparent o stare generală bună, după 3-4 zile să apară complicaţiile.

253 de bolnavi erau la Terapie Intensivă, la ultima raportare, majoritatea nevaccinaţi. Aproape 3.600 dintre cei confirmaţi au avut nevoie de internare, cu 165 mai mulţi de la o zi la alta. 467 sunt copii, 6 dintre ei – la ATI.

Mai puţin de 15 la sută dintre paturile alocate pentru Covid sunt ocupate, așa că ministerul le-a transmis spitalelor că pot folosi dintre acestea pentru pacienţi cu alte boli.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite