Psihoterapeutul F.A. Buzilă: Furia dacă nu e corect gestionată poate deveni violentă. Copiii care agresează ajung să fie și ei traumatizați

Bullying-ul este acea atitudine ostilă, agresivitatea, violența fizică sau emoțională care este caracterizată prin trei elemente specifice: este intenționtă, este repetată în timp și implică un dezechilibru de putere, dezechilibru perceput sau real între cel care agresează și cel care este agresat. O violență izolată, un conflict, o bătaie izolată în școală, este o agresiune, dar nu este neapărat bullying, a explicat la Perfect Imperfect, psihoterapeut Flori-Ana Buzilă.

17 Mai 2017, 12:35 (actualizat 17 Mai 2017, 13:32) Știrile TVR |
Fenomenul de bullyng
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Psihoterapeutul spune că, inițial, copilul agresor nu știe că celălalt este cel vulnerabil, că îl poate ataca, iar cauza bullying-ului este furia incorect gestionată la copii sau chiar la copii foarte mici.

Furia este un sentiment, o trăire naturală pe care toți oamenii o au și care, dacă nu este corect exprimată și gestionată, ea poate să ajungă să devină violentă, subliniază Flori-Ana Buzilă.

Copilul mic atunci când a lovit accidental un alt copil și nu s-a luat nicio măsură, (...) când a împins un alt copil și nu a fost sanționat de adultul care se află în imediata apropiere, va prelua comportamentul ca un mod de rezolvare a unei frustrări de moment.

Potrivit ultimelor studii, 25 la sută dintre cadrele didactice, dar și părinți văd comportamentele de hărțuire, tachinare, umilire în rândul copiilor ca fiind o normalitate. Psihoterapeutul Flori-Ana Buzilă atrage atenția că și copiii care agresează ajung să fie traumatizați.

În traumă, persoana ajunge să experimenteze anumite trăiri foarte intense: durere, neputință furie, frică, nesiguranță, pe care copiii, neștiind să le gestioneze, caută tot felul de comportamente de liniștire și astfel ajung, în adolescență, cei care au fost expuși hărțuirii, la școală sau în familie, să recurgă la alcool, la fumat, la consum de droguri, pentru că este o modalitate pervertită de a se rupe de durerea provocată de traumă, a explicat Flori-Ana Buzilă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI