Psihologul Eduard Puiu, despre felul în care COVID-19 ne influențează psihicul: „Capacitatatea de manipulare crește fiind alimentată de frică”

Psihologul Eduard Puiu
Psihologul Eduard Puiu
6 aprilie 2020, 11:20

Marina Almășan : – Spune-mi, Eduard, cât de importantă este o stare psihică buna, în ținerea la distanța a COVID-19?

Psih.Eduard Puiu : – În general când vorbim de sănătate, facem referire la cea fizică și mentală. Dincolo de menținerea sănătății fizice, de care suntem îngrijorați cu toții în condițiile pandemiei, simțim cu precădere nevoia unui echilibru psihic. El este perturbat astăzi de anxietate și de incapacitatea de a gestiona o situație nouă pentru mulți dintre noi. Pot apărea și alte disfuncționalități pe lângă starea de anxietate cum ar fi: depresia, somatizarea, fobia și chiar unele afecțiuni mai grave.  Așadar este impetuos necesar să “lucrăm” în paralel la echilibrul psihologic pentru a nu crea un fond vulnerabil stării generale de sănătate.

Marina Almășan : – Cum definesc psihologii “panica”? Este populația României în panică?

Psih.Eduard Puiu: – Panica în psihologie este un episod de frică la o intensitate maximală. Ea vine de obicei cu simptomatologie caracteristică. În actualul context vorbim de panică social și ea este determinată de o situație nouă, la care nu avem soluții concrete nici noi, nici autoritățile. Frica de îmbolnăvire a fiecăruia, individual, precum și a persoanelor dragi crează pentru mulți o situație de panică. Și da, o mare parte din populația României este astăzi într-o astfel de stare psihologică!

Marina Almășan : – Care sunt efectele panicii? Dar pericolele ei?

Psih.Eduard Puiu: – Efectele se văd astăzi cu ochiul liber. Oamenii manifestă deseori comportamente iraționale și răspund diferit în fața pericolului. Unii aleg protecția exagerată și irațională, alții pot fi la polul opus și anume ignorând în mod deliberat consecințele acțiunilor lor.

Pericolele sunt multiple. Atunci când panica se instaurează la nivel de individ, capacitatea de concentrare scade și oamenii găsesc soluții cu dificultate. Recomandările și măsurile autorităților încep să fie puse la îndoială și starea de anxietate poate să crească până la generalizare. Se poate ajunge la fenomene sociale grave, care se răsfrâng ulterior asupra tuturor membrilor societății prin adoptarea de măsuri extreme.

Marina Almășan : – Cum explici existența unor inconștienți, care neagă pericolul? Sunt oare adepții proverbului “De ce ți-e frică nu scapi?

Psih.Eduard Puiu : – Acest gen de comportament este generat de o educație deficitarăși de un spirit civic extrem de redus. Cum în ultimii ani, în Romania, acest capitol a fost lăsat de izbeliște, astăzi culegem roadele! Trebuie precizat că există în structura de personalitate a latinilor, această lipsă a capacității de asumare.

În afară de educația defectuoasă, ne-am dat seama odată cu această pandemie, că există la nivelul populației de peste 60 de ani din întreaga lume un sistem de gândire negativ și chiar egoist.

Marina Almășan : – Este românul manipulabil?

Psih. Eduard Puiu: – În general oamenii sunt ușor de manipulat în special acolo unde nu există educație, cultură și informare. Astăzi mai mult ca oricând capacitatatea de manipulare crește fiind alimentată de frică.

Marina Almașan : – Cunoscând trăsăturile definitorii ale nației noastre, cum  trebuie să fie adresarea autorităților către români, ca să fie cât mai eficientă?

Psih.Eduard Puiu : – Atunci când oamenilor le lași de ales și nu dai dovadă de fermitate, nu te poți aștepta la un răspuns eficient și unitar. Ființa umană se educă din fragedă pruncie prin stabilirea de limite și asumarea consecințelor faptelor sale. Acolo unde populația nu are cultivat spiritul civic, se impun măsurile restrictive și coercitive.

Marina Almășan : – Toată această “vânzoleală “ pe online, vânturarea a mii de mesaje de toate felurile, laolaltă adevărate și fake-uri, poate fi numită “psihoză”?

Psih.Eduard Puiu : – Într-un mod empiric o putem numi și psihoză dacă halucinațiile auditive și ideile delirante le putem compara cu manifestările din mediul online. Există câteva direcții clare pe care le adoptă oamenii în social media, astăzi: haz de necaz, conspirații, sfaturi, sesiuni video live, marketing direct sau mascat, etc

Marina Almășan : – Este oare presa unul dintre factorii care o alimentează?

Psih.Eduard Puiu : – Este greu de descifrat care este dinamica implicării presei într-o astfel de situație de criză. Până la urmă “presa” este formată din ființe umane și acestea îndeplinesc fiecare un rol. De multe ori intervențiile presei maschează interesele unor structuri sau persoane importante din zona politică sau administrativă. Evident că vor avea interes să transmită mesaje de o anumită factura dar această chestiune iese din sfera psihologiei și nu ma pot rezuma decât la un răspuns scurt: Da, presa alimentează pozitiv sau negativ “psihoza” socială!

Marina Almășan : – Ce efecte psihologice va crea statul îndelungat acasă? Cum pot fi ele combătute?

Psih.Eduard Puiu : – Având în vedere că efectele izolării la domiciliu nu trebuie să fie musai negative, atunci nu trebuie toate combătute. Totuși, pentru anumite persoane efectul poate conduce la apariția sau accentuarea stărilor de anxietate, tristețe, depresie, fobie și chiar mai grav, psihoze sau tulburări de personalitate.

Marina Almășan : – Există și un bine, în tot acest rău?

Psih. Eduard Puiu : – Există foarte multe lucruri pe care am putea să le “deturnăm” în favoarea noastră. Gândiți-vă de câte ori ne plângeam înainte de pandemie, de lipsa timpului pentru noi înșine, pentru partener, pentru copii. Gândiți-vă câte lucruri ați putea să faceți în această perioadă pe care nu le-ați mai făcut demult! Odihna, cititul, meditația, jocurile cu copiii, gătitul în familie sunt numai câteva din acțiunile pe care le puteți face cu calm și pasiune.

Marina Almășan : – Există printre noi,  foarte mulți “influenceri”. Care ar trebui să fie atitudinea lor, în această perioadă!

Psih.Eduard Puiu: – Ca în orice breaslă și “influencerii” se împart în mai multe categorii. Cei care au adunat  sute de mii “de followers” au o posibilitate unică și istorică să ajute în adevăratul sens al cuvântului pe toți simpatizanții lor. Se pot transforma în repere motivaționale și pot oferi adevărate pastile de optimism celor speriați, debusolați sau singuri.

Marina Almășan : – Aș vrea să încheiem cu un mesaj către români, din partea unui psiholog.

Psih. Eduard Puiu: – Dragi români,deși pare ușor utopic cred că de această dată, doar “separați” vom învinge! De aceea vă rog să rămâneți echilibrați, încrezători și să respectăm deciziile autorităților de a sta izolați! Reflectați la noua eră în care vom intra și pregătiți-vă pentru o altă viziune asupra vieții! Vă doresc multă sănătate și tot binele din lume!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite