Psihiatrul Manfred Spitzer: Pentru smartphone ar trebui să existe limită de vârstă, ca la permisul de conducere. Nu l-aş da copiilor şi adolescenţilor înainte de 18 ani

25 februarie 2020, 16:48

Manfred Spitzer e profesor la universitatea din Ulm, conduce clinica de psihiatrie a universității și are o poziție tranșantă când vine vorba despre noile tehnologii digitate. Nu se pune problema să eliminăm smartphone-ul și computerul din viața noastră, trebuie însă să le folosim ca unelte, nu ca mijloace de petrecere a timpului liber. Semnalul lui de alarmă e legat de educația copiilor.

Manfred Spitzer: „Unii mă întreabă de ce vorbesc despre „demenţă digitală”,  mai ales în cazul copiilor. Argumentul este foarte simplu. Când spunem „declin mental” vorbim despre o descreştere. De fapt, demenţă înseamnă o diminuare. Nu este un diagnostic, este un termen descriptiv. Pentru orice descreştere e valabil acelaşi truism: cu cât pleci mai de sus, cu atât ajungi mai lent jos. De aceea, cea mai bună prevenţie pentru a nu ajunge la demenţă este educaţia, începută în  copilărie şi continuată la vârstă tânără. Cu cât îţi antrenezi mai mult creierul, cu atât acesta va „cădea” mai greu până să ajungă în stare de nefuncționare.”

Doctorul Spitzer susține că tehnologia ne scutește de efort mental, iar un creier neantrenat în copilărie și adolescență se va degrada mai rapid. Cea mai bună protecție pentru sănătatea minții e educația. În cazul copiilor, efectele secundare ale folosirii în exces a tehnologiilor digitale sunt deficitul de atenție, izolarea, scăderea empatiei, narcisismul.

Ar trebui să existe o limită de vârstă de la care un tânăr să folosească un smartphone, ca la permisul de conducere, spune Manfred Spitzer.

Manfred Spitzer: „Sunt întrebat mereu:  – Doctore Spitzer, care e vârsta la care pot să-i dau un smartphone fiicei mele? Răspunsul meu este: – La ce vârstă vă lăsaţi fiica să meargă în Cartierul Roşu sau în zona unde se întâlnesc maşinile mafiei? Şi mamele spun mereu că nu-şi vor trimite vreodată fetele acolo. Să ştiţi că smartphone-ul este cel mai rău famat loc, unde se petrec cele mai multe infracţiuni de pe pământ. Aşa că poţi să-i dai fiicei tale să folosească nesupravegheată smartphone-ul doar după ce a împlinit 18 ani. Cel mai devreme! Ca să îl utilizezi ai nevoie de multă sensibilitate, de mai multă maturitate decât ai avea nevoie pentru a conduce o maşină. Aşa că eu nu l-aş da copiilor şi adolescenţilor. În plus, creează dependenţă,  influenţează dezvoltarea creierului. Din aceste două motive nu trebuie să îl dăm spre utilizare copiilor şi adolescenţilor.”

Manfred Spitzer e ferm și împotriva învățatului de pe computere și tablete în școli. Opiniile lui pot părea ultra conservatoare și au suscitat critici. Unii l-au numit chiar „predicator antidigitalizare”.

Orium, ideea că trebuie să ne revizuim rutinele cu tehnologiile digitate ne pune pe gânduri. Iată unul dintre exemplele surprinzătoare formulate de doctorul Spitzer. Chiar și atunci când nu folosim smarphone-ul și-l ținem liniștiți lângă noi, creierul nostru se prostește.

„- Suntem aşa de obişnuiţi să-l folosim încât,  chiar atunci când stă pe masă, ne sâcâie, parcă ne cere să îl verificăm. Te gândeşti că ai putea avea un e-mail intersant sau că cineva şi-a schimbat starea pe Facebook. De aceea, când lucrăm la  calculator şi telefonul este lângă noi, suntem mereu distraşi de el. Trebuie să avem puterea mentală de a rezista tentaţiei să nu ne uităm la el. Acest lucru ne afectează munca. Deci, dacă ţinem telefonul pe masă, IQ-ul nostru scade cu 5-7 puncte.

– Dvs. unde îl ţineţi când lucraţi?

– Eu îl pun mereu departe, o altă cameră e un loc foarte potrivit.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite