EXCLUSIV

Psihiatrul Gabriel Diaconu, mesaj pentru tânăra atacată la metrou: Iad e ce trăiesc oamenii după ce au fost loviți. Răul e atât de creativ

"Alinei, după ce un bărbat a tâlhărit-o, într-o bună dimineață, într-un bun oraș, unde oamenii erau atât de triști încât uitaseră să mai fie oameni...". Așa își începe mesajul pentru Alina Ciobanu cunoscutul psihiatru Gabriel Diaconu. A urmărit atât povestea ei, cât și reacțiile cele mai diverse, de la sprijin până la amenințare, generate pe Facebook. Mesajul specialistului este adresat, de fapt, tuturor celor care au fost victime în cazuri similare, nealinați și adesea neînțeleși de cei din jur.

"Lucrez cu oameni traumatizați de relațiile toxice pe care le au, sau le-au avut. Oameni bătuți, violentați, umiliți, nulificați, oameni care au fost tratați ca animale, obiecte sau pur și simplu reduși la cenușă de alt om. (...) Am descoperit în anii de când practic meseria mea că rele nu sunt nici crima nici criminalul, cât ipocrizia celorlalți, una care e autentic putredă până la miez".

31 Mai 2018, 18:56 (actualizat 31 Mai 2018, 18:58) | Mihaela Carpea |
Alina Ciobanu / FOTO: Captură www.facebook.com
Alina Ciobanu
Gabriel Diaconu
Trauma Alinei
Agresor și victimă - Povestea Alinei Ciobanu
Agresorul de la metrou, surprins pe camerele de supraveghere

Alina a fost bătută și jefuită de un bărbat la Piața Unirii, în pasajul de metrou cu intrarea dinspre Centrul Vechi. Incidentul a avut loc în urmă cu mai bine de două luni, iar chipul agresorului a fost surprins clar de camerele de supraveghere. Cazul a devenit public abia acum, după ce victima a povestit pe o rețea de socializare cum a fost atacată, cum l-a identificat pe agresor și cum a așteptat ca acesta să fie prins. Între timp, bărbatul a fugit din țară, a anunțat acum poliția.

(w500) Agresorul

"Pe agresorul meu îl cheamă Claudiu, e mai mic cu doi ani ca mine și vine din Târgu Mureș. Mai are vreo trei dosare pentru furt calificat și tâlhărie în palmares, iar în 2015 a fost condamnat la 6 ani de închisoare. Dar au trecut mai bine de 2 luni, iar Poliția tot n-a reușit să prindă un recidivist.

În schimb eu am rămas cu atacuri de panică, cu frică de metrou, cu frică de întors acasă seara de la muncă, cu mâini transpirate și înțepături în piept, și-n mare cu frică de absolut orice. Seara mă uit în spate înainte să intru în scară și cam toată lumea mi se pare ușor dubioasă acum", a povestit Alina pe Facebook.

Gabriel Diaconu: Umanitatea continuă să învețe mai mult de la cei care au supraviețuit suficient cât să-și spună povestea

(w380) Gabriel DiNumele meu este Gabriel. Gevurah, în ebraică, înseamnă putere. În Kabbalah gevurah e unul dintre cele 10 sephiroth. El Hagibor e unul din numele lui Dumnezeu, Atotputernicul. Iar Gabriel, etimologic, înseamnă ”puterea mea e Dumnezeu”. Sunt al doilea în linie după tatăl meu, tot Gabriel. Pornirea mea, mi-a spus-o unul din formatorii mei psihanaliști, e să fiu puternic pentru alții. Asta mi-a fost hărăzit. Dar e și slăbiciunea mea.

Tatăl meu a fost mineralog, adică expert în bolovani, cum îi plăcea să-și spună. Eu la pietre nu mă pricep. Sunt psiho-traumatolog. Adică un fel mai special de medic psihiatru. Mă pricep la mersul prin iad.

Iad e ce trăiesc oamenii după ce au fost loviți. Când spun că ”au fost loviți” mă refer la acele reacții pe care cineva le are când i se întâmplă ceva invariabil de, și profund, rău. Răul e atât de creativ. Dă reacții de apărare. Reacții de fugă. De frică, frustrare și neajutorare. De tristețe, nesfârșită tristețe la sfârșitul inocenței, cum că oamenii sunt buni, viața e bună și universul e un loc sigur.

Noi, oamenii, putem doar îndrăzni să intuim binele. Dar răul, răul îl știm. Și în vreme ce mulți se îndoiesc că trăiesc cu adevărat, moartea celor o mie de morți când ești ”din nou acolo”, în locul și timpul când ai fost lovit, e autentică odată ce-ai pășit în traumă.

Lucrez cu oameni traumatizați de relațiile toxice pe care le au, sau le-au avut. Oameni bătuți, violentați, umiliți, nulificați, oameni care au fost tratați ca animale, obiecte sau pur și simplu reduși la cenușă de alt om. Că e vorba de părinți, frați ori surori, bunici ori mătuși, că e vorba de străini sau de cei aflați într-o poziție – ironic – de putere, am descoperit în anii de când practic meseria mea că  rele nu sunt nici crima nici criminalul, cât ipocrizia celorlalți, una care e autentic putredă până la miez.

Când îi ascult, uneori oamenii sunt confuzi sau și-aduc doar parțial aminte de ce-au trăit. Alteori sunt în luptă cu ce-au simțit când au trăit, față de ce-au fost învățați. Au fost învățați că sunt bătuți ”spre binele lor”. ”Unde lovește mama crește” sau ”pupă tata și trece”, ”te bat pentru binele tău”. De departe ce mă stârnește, poate, cel mai mult, e când orașul raționalizează inumere forme de violență, că e asupra copiilor, femeilor, bătrânilor, în general cei pe care-i vedem fie altfel, fie mai slabi decât noi, fie o formă oarecare de amenințare. Sigur a făcut copilul ceva. Ce căuta femeia aia singură noaptea pe stradă? Așa le trebuie, să se învețe minte... atât de serpentine sunt felurile prin care oamenii transformă răul într-un bine util, sau într-o smetie cu sens, sau o lecție de viață. Viața i-a dat o lecție. Să se învețe minte.

Dezgrop morminte. Las oasele să cânte. Acolo și-a îngropat pacientul așteptările de viață. Dincolo încrederea în iubire, dragoste, respectul pentru corp, goliciune și intimitate. Undeva, într-un colț, zac falangele diverselor vise pe care pesemne că, odată, le-a avut. El și-ar fi dorit un avion, ea și-ar fi dorit să devină dansatoare în balet. El spera să se facă sportiv. Ea tot ce se aștepta în prima ei noapte a fost să fie respectată, ascultată, reasigurată și tratată cu blândețe. Iar Alina? Probabil că Alina voia doar să ajungă la muncă pe melodia ei favorită...

Despre natura agresorului nu s-au scris la fel de multe cărți pe câte sunt despre victime. Umanitatea continuă să învețe mai mult de la cei care au supraviețuit suficient cât să-și spună povestea. Tot umanitatea perpetuează o fantezie a puterii unde ei, ei ceilalți, ei agresorii, duc de multe ori vieți fără de regret, cu optimă impunitate, nepedepsiți de faptele lor. Și dacă sunt prinși, dacă vor fi pedepsiți pentru violență și abuzarea altei persoane, prea des invocă faptul că ei, ei înșiși, lupi în haină de oaie, au suferit. Și ei au fost victimizați de cineva.

Marele mit fals al psiho-traumatologiei e că lupii vin dintr-o genealogie de oi care au suferit, și că ei sunt de fapt victimă. Că agresorii, criminalii, violatorii, făptașii răului sunt de fapt niște suferinzi neînțelești, mioarele uitate ale altei turme care nu din deliberarea răului fac rău, cât că ”au uitat cum să facă bine”. Răul e rău. Nu există cauze fără consecințe. De aici al doilea mit, în bună măsură fals, anume că sunt reabilitabili.

Profilul agresologic arată, într-adevăr, că istoria acestor oameni e disfuncțională. Dar, pe de altă parte, majoritatea victimelor de traumă și abuz nu se vor transforma în infractori, bătăuși, hoți.  Criminalitatea e, cu bună măsură, culturală. Vânătorii de oameni sunt căliți în focul mizeriei sociale dar la orice moment aleg. De multe ori, ce ironie, sunt oamenii pe care-i apreciem. Carismaticii. Dominatorii. Manipulatorii perverși. Mincinoșii patologici, potlogarii, mesmeriștii cotidieni.

Miile de povești pe care le-am auzit îmi dau putere să mă declar slab. Sunt la fel de slab precum au fost pacienții mei prinși în tăvălugul de violență. Dar tăria mea e în acceptarea slăbiciunii, și rapelul meu la omenie, la ce e bun, blând și domol în om. Dacă e să existe răgaz, și o realitate care e lumină în întuneric, reculul nopții spre răsărt, aceea este că n-ai nevoie să fii puternic. Nu ai fost victimă pentru că ești slab, ai fost victimă pentru că cineva și-a dorit să fie puternic pe seama ta.

Nevoia viscerală, manifestă și insațiabilă de putere e a agresorului. El caută să zdrobească, să oblitereze, să nulifice. El, veșnic amenințat de agonia impotenței și insignifianței, își construiește o lume în care fiecare victimă pe care o face, și toate lucrurile pe care i le face, îi spun lui că, devreme ce a putut, și a făcut, înseamnă că e puternic. Surpriza e să constate că oamenii nu-și pierd vocea doar pentru că o palmă le-a acoperit gura, sau o lovitură le-a anihilat conștiența. Să supraviețuiești, să mergi înainte înseamnă să îți restabilești vocea interioară.

Tatăl meu spunea o poveste despre formarea karstului spelean, pe când eram copil. Grotele acestei lumi sunt caverne în piatră, uneori mai tare decât orice unealtă. Este apa, apa pluvială și cea din pânza freatică, apa activată de contactul cu solul și cu detritus-ul mort, foliaceu, care sapă în rocă. Sapă în rocă și acumulează sarcină. Acumulează resursă chimică. Acumulează resursă chimică și lucrează. Și când cavitează, când ajunge să picure, capilar, de pe-un perete, noi forme, neobișnuit de frumoase, se formează. Stalactite, stalagmite, coloane, discuri, cortine, un relief straniu estetic, aparent rigid dar mărturie a mersului fluid al materiei prin materie.

Așa și poveștile pe care le spun pacienților mei construite pe povești învățate de la alții. Din povestea lor de traumă ia naștere povestea lor de supraviețuire. Sunt apă care sapă în piatră, în sarcofagul durerii trăite. Sunt lacrimile. Sunt furtunile neuro-vegetative. Sunt căutările de răspuns. Sunt meandrele prin trecut. Sunt junglă și deșert. Dar sunt și arcurile butante ale catedralei.

Povestea Alinei, poate fi accesată aici

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI