PSD va vota hotărârea de guvern prin care se instituie starea de alertă

PSD anunță că va vota hotărârea de guvern prin care se instituie starea de alertă, dar vine cu propuneri de modificări. Social-democratii vor ca directorii spitalelor din subordinea Consiliilor județene să nu poată fi schimbați din funcție de Ministrul Sănătății în perioada de alertă. De asemenea, pledează pentru obligativitatea măștii, dar se gândesc și la unele excepții.

19 Mai 2020, 14:40 (actualizat 19 Mai 2020, 15:44) Știrile TVR |
PSD sustine proiectul starii de urgenta, dar modificat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat că "portul măștii,  nu a fost obligatoriu în starea  de urgență, este obligatoriu în starea de alertă, dar plecând de la necesitatea portului măștii, sperăm ca guvernul să și asigure disponibilitatea acestora și de asemenea gratuitatea lor pentru persoanele care sunt în situații financiare limită. Din studiile pe care le-au făcut diverse instituții, spitale, universități din lume, s-a dovedit că portul măștii limitează transmiterea din partea unui potențial purtător al virusului și atunci, în spații închise și în transportul în comun, ele cred că sunt necesare. Nu cred că trebuie să fie impuse copiilor, elevilor, pentru că tot din aceste studii se spune ca ele le fac mai mult rău, decât bine".

Hotărârea de Guvern privind starea de alertă a fost publicată în data de 18 mai,  în Monitorul Oficial. Decizia cuprinde mai multe aspecte noi, astfel:

- dacă o persoană e izolată acasă sau chiar în carantină instituţionalizată, poate ieşi din acest spaţiu doar pentru a participa la o înmormântare a unei rude apropiate. Condiţia este să nu aibă simptome Covid-19 şi să îi dea voie specialiştii DSP.

- sunt interzise evenimentele de tip drive-in, precum şi întrunirile culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise.

- este interzisă participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu cel mult 8 persoane (de exemplu nuntă, botez etc. În hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, numărul maxim de persoane care puteau participa era 16, dar această hotărâre a devenit luni nulă).

- nu putem merge nici la plajă - activitatea în spaţiile deschise pentru administrare plaje sau ştranduri/piscine exterioare este suspendată.

- este suspendată consumarea băuturilor şi a alimentelor în restaurante, hoteluri, pensiuni sau cafenele şi la terasele lor. Este permis doar în regim de take away.

- sălile de fitness, de noroc, balneare şi sălile de joacă rămân în continuare închise.

- elevii sau studenţii români sau străini care sunt înscrişi la o şcoală sau facultate în România nu trebuie să intre în carantină la domiciliu doar dacă nu au simptome şi au de dat examene de final de an. Categoria aceasta nu era iniţial menţionată ca fiind exceptată.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 34°C 35°C
CLUJ 36°C 31°C
CONSTANTA 27°C 28°C
CRAIOVA 36°C 31°C
BRASOV 28°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI