PSD va vota hotărârea de guvern prin care se instituie starea de alertă

19 mai 2020, 14:40

Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat că „portul măștii,  nu a fost obligatoriu în starea  de urgență, este obligatoriu în starea de alertă, dar plecând de la necesitatea portului măștii, sperăm ca guvernul să și asigure disponibilitatea acestora și de asemenea gratuitatea lor pentru persoanele care sunt în situații financiare limită. Din studiile pe care le-au făcut diverse instituții, spitale, universități din lume, s-a dovedit că portul măștii limitează transmiterea din partea unui potențial purtător al virusului și atunci, în spații închise și în transportul în comun, ele cred că sunt necesare. Nu cred că trebuie să fie impuse copiilor, elevilor, pentru că tot din aceste studii se spune ca ele le fac mai mult rău, decât bine”.

Hotărârea de Guvern privind starea de alertă a fost publicată în data de 18 mai,  în Monitorul Oficial. Decizia cuprinde mai multe aspecte noi, astfel:

– dacă o persoană e izolată acasă sau chiar în carantină instituţionalizată, poate ieşi din acest spaţiu doar pentru a participa la o înmormântare a unei rude apropiate. Condiţia este să nu aibă simptome Covid-19 şi să îi dea voie specialiştii DSP.

– sunt interzise evenimentele de tip drive-in, precum şi întrunirile culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise.

– este interzisă participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu cel mult 8 persoane (de exemplu nuntă, botez etc. În hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, numărul maxim de persoane care puteau participa era 16, dar această hotărâre a devenit luni nulă).

– nu putem merge nici la plajă – activitatea în spaţiile deschise pentru administrare plaje sau ştranduri/piscine exterioare este suspendată.

– este suspendată consumarea băuturilor şi a alimentelor în restaurante, hoteluri, pensiuni sau cafenele şi la terasele lor. Este permis doar în regim de take away.

– sălile de fitness, de noroc, balneare şi sălile de joacă rămân în continuare închise.

– elevii sau studenţii români sau străini care sunt înscrişi la o şcoală sau facultate în România nu trebuie să intre în carantină la domiciliu doar dacă nu au simptome şi au de dat examene de final de an. Categoria aceasta nu era iniţial menţionată ca fiind exceptată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite