Ședințe la PNL și PSD pentru rocada guvernamentală. Ciucă: PNL nu a cerut absolut nimic niciunui partid. Nu pot să vă spun dacă rămân în Guvern sau merg la Senat. PSD vrea reducerea numărului de ministere

16 mai 2023, 10:33

„Categoric, astăzi colegii mei au dat un mandat pentru reducerea numărului de ministere din viitorul guvern, reducerea numărului de secretari de stat, cât și reducerea numărului de agenții guvernamentale”, a anunțat președintele PSD, Marcel Ciolacu, la finalul Consiliului Politic Național al PSD.

După constituirea noului guvern va fi o discuție cu fiecare ministru în parte, a subliniat Ciolacu.

Potrivit surselor TVR Info, ar putea să se comaseze Ministerul Turismului cu Ministerul Economiei și Ministerul Sportului cu Ministerul Familiei.

În ședința PNL s-a discutat despre cine va conduce negocierile în ce privește programul de guvernare, despre data până la care trebuie să se încheie aceste negocieri – 26 mai, pentru că atunci, potrivit surselor TVR Info, Nicolae Ciucă ar urma să își depună mandatul, iar apoi să aibă loc, la Palatul Cotroceni, consultările.

Se discută și despre ce se va întâmpla cu UDMR, pentru că, spunea și Nicolae Ciucă, reprezentarea în guvern ar trebui să fie făcută în funcție de numărul parlamentarilor.

Primele negocieri între echipele partidelor au loc miercuri.

Nicolae Ciucă, prim-ministru: „Deși în spațiul public s-a încercat un fake news, i-as spune, și îi spun cu convingere, legat de faptul că Partidul Național Liberal ar fi cerut ceva, vă spun doar atât – Partidul Național Liberal nu a cerut absolut nimic în afară de rămânerea în protocol. (…) Este prematur să mă pronunț acum pentru ce funcție voi decide să ocup, ținând cont că neavând finalizate negocierile asupra structurii guvernului și modul în care se vor redistribui portofoliile nu pot să vă spun acum dacă rămân în Guvern sau merg la Senat.”

„Structura guvernamentală centrală să fie mai eficientă și mai suplă. Nu am avut nicio discuție de a scoate vreun partid politic din componența acestei coaliții”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Pentru nicio funcție de secretar de stat sau membru al unui cabinet al unui demnitar să nu mai fie persoane care fac cumul de pensii speciale. (…) Este normal să am această poziție și să-mi doresc ca Sorin Grindeanu să rămână în viitorul guvern”, a mai subliniat Ciolacu. „Nu sunt adeptul să stricăm ceva ce funcționează”, a conchis el.

CITEȘTE și Discuții intense și negocieri până în miez de noapte la PNL, înainte de rocadă. Ultimele calcule și mandatul pentru negocieri

Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic de la niciunul dintre partidele din coaliţie, a declarat marți dimineață preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului.

„Să ne înţelegem cât se poate de clar: Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic de la niciunul dintre partidele din coaliţie. Nu avem absolut nimic nevoie în acest moment decât să facem în aşa fel încât să ne asigurăm că rămânem într-un echilibru, astfel încât să asigurăm guvernarea ţării. Ţara şi cetăţenii au nevoie de guvernare, nu de altceva”, a declarat Ciucă.

Întrebat dacă PNL cere ieşirea UDMR de la guvernare, Ciucă a spus: „Nu discutăm despre aşa ceva acum”.

Întrebat dacă PNL va prelua Ministerul Transporturilor, secretarul general al PNL Lucian Bode a spus: „PNL sigur că poate prelua acest portofoliu”. El a adăugat că Biroul Politic Naţional al PNL va decide ce mandat va da negociatorilor pentru rotativa guvernamentală.

De asemenea, europarlamentarul Vasile Blaga a spus, întrebat despre varianta ca greii partidului să revină la conducerea PNL: „În guvern, am spus. Să fie foarte bine reprezentaţi în guvern, am spus şi spun în continuare”.

Luni seară s-a discutat despre o structură a guvernului, nu despre ministere și nici despre nume de miniștri.

PNL vrea să se țină cont de aritmetica parlamentară pentru portofoliile pe care ar urma să le preia fiecare partid. Astfel, liberalilor le-ar reveni 8, social democraților 10, iar UDMR-ului 2. Asta înseamnă că UDMR ar putea să piardă un portofoliu, a precizat Alina Sorocean pentru TVR Info.

S-a discutat inclusiv despre 3 variante cu care se merge astăzi în aceste ședințe – păstrarea protocolului, renegocierea protocolului și ieșirea UDMR de la guvernare, în cazul în care UDMR nu înțelege că trebuie să renunțe la un minister.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite